Ishrana i zdravlje

11 ključnih minerala potrebnih vašem tijelu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Minerali su temelj dobrog zdravlja jer pomažu ključnim funkcijama organizma. Njihov nedostatak dovodi do zabrinjavajućih simptoma. Loša ishrana je najčešći uzrok nedostatka minerala u organizmu, a ljudima obično nedostaju gvožđe, jod i kalcijum. Zdrava ishrana ima ključnu ulogu jer tijelo ne proizvodi minerale prirodnim putem, što znači da morate kvalitetno jesti da bi osigurali dovoljne količine minerala. Ishrana koja uključuje sveže voće, povrće, jaja i ribu je dovoljna da vaš organizam dobije dovoljno minerala. Treba napomenuti da je uz to potrebno i najmanje sedam sati sna.

Kalcijum

Preporučuje se dnevni unos od 1.000 mg za žene i 1.200 mg za muškarce. Kalcijum gradi i održava jakim kosti i zube, pomaže funkcije mišića, kontroliše funkcionisanje ćelija, komunikaciju i signalizaciju. Nizak nivo dovodi do osteoporoze i laganih lomova kostiju. Višak kalcijuma uzrokuje nelagodu, visok krvni pritisak, kamenac u bubregu i žuči.

Kalcijum se nalazi u bademu, smokvama, šargarepi, grožđicama, pirinču, belom luku, spanaću, indijskom orahu, papaji i celeru.

Kalijum

Preporučuje se 2.000 mg dnevno za žene i muškarce. Važan je za funkciju nerava, mišićnu kontrakciju, održavanje krvnog pritiska u normali i zdrav balans vode u krvi i telesnim tkivima. Nedostatak uzrokuje napetost, umor i usporen rad srca. Preterana količina kalijuma dovodi do hipertenzije.

Kalijum se može naći u pomorandžama, bananama, kikirikiju, grašku, kokosu i spanaću.

Selen

Dnevno se preporučuje 70 mcg selena za muškarce i 55 mcg za žene. Selen pomaže u formiranju sperme, štiti ćelije od oštećenja i reguliše funkcije štitnjače. Osim toga, smanjuje rizik od raka prostate, pluća i debelog creva. Nedostatak selena izaziva slabost mišića, ubrzan rad srca i slabljenje imuniteta.

Selen se nalazi u tunjevini, rakovima, žitaricama i začinima.

Natrijum

Ženama je dnevno potrebno 1.300, a muškarcima 1.500 mg. Natrijum pomaže u regulaciji vode u krvi i tkivima. Nizak nivo natrijum dovodi do umora, osećaja ravnodušnosti, mentalne konfuzije, mučnine i grčeva u mišićima. Natrijum se nalazi u kuhinjskoj soli, soku od limete i mlečnim proizvodima.

Cink

Preporučena dnevna količina za muškarce je 15, a za žene 12 mg. Cink jača imunitet, moć reprodukcije i nervni sistem, a koristan je i u zgrušavanju krvi. Nedostatak uzrokuje dermatitis, abnormalnu trudnoću, loš vid i abnormalan osećaj okusa i mirisa.

Cink se može naći u crvenom mesu, bademu, kikirikiju, soji, mlečnim proizvodima, pečurkama i suncokretu.

Hlor

Preporučuje se 2.300 mg za žene i 2.000 mg za muškarce. Koristan je za zdravlje nervnog sistema, funkciju mišića, ravnotežu vode u krvi i tkivima. Manjak hlorida dovodi do slabljenja mišića, nepravilnih otkucaja srca, a remeti i funkciju bubrega.

Hlorid je sadržan u brokoliju, krompiru, soku od pomorandže, zelenom lisnatom povrću, bananama i paradajzu.

Bakar

Preporučuje se dnevna doza od 2 do 6 mg za žene i muškarce. Pomaže u metabolizmu gvožđa, formaciji crvenih krvnih zrnaca i cirkulaciji, kao i proizvodnji energije za ćelije. Nizak nivo dovodi do problema s cirkulacijom.

Bakar se nalazi u kozijoj jetri, indijskom orahu, semenkama suncokreta, pšeničnim mekinjama i integralnim proizvodima.

Fluor

Dnevno se preporučuje unos od 4 mg za žene i 3 mg za muškarce, a on sprečava nastanak zubnog karijesa. Nedostatak dovodi do žutila zuba i usne dublje, a fluorid se može naći u čajevima, ribi, kao i pastama za zube i vodicama za ispiranje usta.

Jod

Preporučuje se 150 mcg dnevno za žene i 1.100 mcg za muškarce. Jod pomaže u stvaranju tiroidnih hormona, a nedostatak uzrokuje povećanje štitne žlezde.

Jod se nalazi u jodiranoj soli, morskim plodovima i morskim algama.

Gvožđe

Preporučena dnevna doza iznosi 10 do 12 mg za muškarce i žene. Gvožđe služi za transport kiseonika kroz telo putem crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak dovodi do anemije, slabosti, promene boje noktiju, depresije i gubitka pažnje. Višak gvožđa se pohranjuje u srcu i uzrokuje srčane probleme.

Gvožđe se nalazi u zelenom lisnatom povrću, crvenom mesu, jajima, mesu peradi i soji.

Magnezijum

Preporučuje se 10 do 12 mg za žene i muškarce. Pomaže funkcije mišića i živaca, umiruje ritam srca, a čuva i čvrstoću kostiju.

Nedostatak dovodi do visokog krvnog pritiska i problema sa srcem. Magnezijum se nalazi u piletini, pečurkama, spanaću, integralnim proizvodima, zelenom lisnatom povrću, bademima, grašku, avokadu, bananama, kiviju i škampima. (klix.ba)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta