Odgovori

Zekat i dug

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-Selamu ´alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Imam pitanje u vezi zekata ; dok smo bili u dzahilijetu moj muz i ja smo isli u skolu i uzimali kredit radi skolovanja.
Isto tako imamo dug za auto i tesve kredite odplacujemo svaki mjesec. Prosle godine u ovo doba smo imali ustedjevine izmedju 10 i 20 hiljada svedskih kruna (ne sjecam se tacno) a tu sumu novca imamo i sad. Da li smo duzni dati zekjat, koliko i kome da to damo?

Da vas Allah nagradi na vasem trudu kojeg ulozite u odgovaranju ovog mog pitanja , amin.

Selamun ´alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam we rahmetullahi we berekatuhu,

Sto se tice vasih dugovanja, ona su najpreca da se izmire osim u situaciji da imate neku drugu precu potrebu onda trazite od strane kojoj ste duzni novac da vam produzi rok za vracanje ali ako moze da vam ne naplacuje i obracunava zateznu kamatu.

Sto se tice zekata, taj iznos koji je kod vas lezao punu godinu dana, njega treba da izracunate koliki je i da iz tog iznosa izracunate 2,5 posto i da date kategorijama ljudi koje su navedene u 60 ajetu Kur’anske sure El- enfal.

Ako tamo nemognete naci nikoga da je potreban pomoc obratite se administratoru i mi cemo vam pomoci da novac stigne u prave ruke. Allah vam dao svako dobro.

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta