Odgovori

Letak – sujevjerje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selamu alejkum

Molim vas da mi odgovorite na ovo pitanje: prije neki dan sam otisla u tergovinu kod jednog pakistanca po kruh. Moram naglasiti da inace zivim u inozemstvu. Slucajno su usle u trgovinu dvije mlade djevojke koje su govorile bosanskim jezikom. Djevojke su ostavile dva lista na kojima je bila poruka objavljena od nekog seika iz arabije.

Buduci da su djevojke bile bosanke, iz znatizelje sam zamolila prodavaca dali mogu uzet jedan list, na njemu je pisalo njemacki pa buduci da ne razumijem bas dobro docekala sam navecer da mi suprug procita. U pismu je pisalo kako je taj neki seik Ahmed iz arabie jednu vecer citavsi kuran zaspao i u snu sanjao Muhameda a.s. koji mu je govorio kako je sve manje muslimana, da mladi ne postuju starije, sve manje je onih koji ne obavljaju muslimanske duznosti.

Sve su to istine,ali point je u tome sto je seik dobio obavezu od muhameda a.s. da on to objavi ljudima.medjutim pise kako svaki ko to dobije ima zadacu da u roku od 3 dana fotokopira u 35 primjeraka i podjeli ostalim muslimanima,a ko to ne ucini desi mu se nesreca.a ko obavi u tom roku prati ga velika sreca. Jos pise kako mu je govorio da nam se blizi sudnji dan i sad me zanima kako sad dalje dal da ucinim onako kako je u pismu objavljeno ili da to ignoriram.moje je misljenje da svakog koga zanima za islam, neka si kupi koju knjigu neka nabavlja kuran jer danas nije vise nista skriveno kao nekada kad je bio komunizam.mene osobno niko ne tjera ni da klanjam niti da postimja to cinim sama jer to volim i postujem ali ovo me pismo uzdrmalo. Molim vas da mi odgovorite na ovo sta je to dali se to tako radi.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Najprije cu se osvrnuti na neke jezicke zamke kojih se trebamo klonuti kako ne bismo grijesili u nasoj vjeri “slucajno su usle”—ovo je greska na koju treba da upozoravamo kada god stignemo jer u islamu se sve desava Allahovim kaderom I predznanjem, tako da je neispravno kazati da se nesto slucajno desilo.

Iz znatizelje sam”—tvoju znatizelju treba da pripises Allahu jer te On uputio da se zainteresujes za ta pisma I uzmes pouku iz tog dogadjaja. “sto je seik dobio obavezu od muhameda a.s. da on to objavi ljudima”—znaj da Muhammed a.s. ne govori po hiru svome I da bilo sta od objave nije mogao zatajiti I ako bi pogrijesio automatski je dolazio melek I ispravljao njegovu gresku. U suri el-maide 3.ajet, Uzviseni je potvrdio da je objava upotpunjena I da je blagodat prema nama usavrsena I da je zadovoljan da nam islam bude vjera.Tako da se nemozemo slozit sa istinitoscu njegova sna I njegovog sadrzaja.

Koji mu je govorio kako je sve manje muslimana,da mladi ne postuju starije,sve manje je onih koji ne obavljaju muslimanske duznosti…sve su to istine”—sve ove istine nama muslimanima predocene su od strane poslanika a.s u hadisima I onaj ko iole iscitava islamsku literature nemoze to poreci.tako da bi to bila velika potvora na Poslanika a.s. ako bismo govoru nekog sejha dali prednost u odnosu na Poslanika a.s.i njegov zivot jer ove najave sun am predocene jos za njegova zivota I nama muslimanima nisu nepoznate.

Kako svaki ko to dobije ima zadacu da u roku od 3 dana fotokopira u 35 primjeraka i podjeli ostalim muslimanima,a ko to ne ucini desi mu se nesreca. A ko obavi u tom roku prati ga velika sreca.”— Da li ce insan biti sretan ili ne to mu je propisano u utrobi majke, tako da je to jos jedna od sejtanskih zamki u ovom pitanju.

Ono sto treba da uradis je sljedece: Treba da zapalis ili unistis svaki takav letak Da pozoves I upozoris svakoga do koga nesto slicno dodje da unisti,jer svako dobro koje nas zadesi od Allaha I nikakvo zlo koje nas zadesi nije van Allahove kontrole. Nemoj ni u kom slucaju da budes uzbudjena ili preplasena radi takvog ili slicnih letaka,jer ako bi poslusala I postupila po smjernicama koje se nalaze u tom I slicnim pitanjima znaj da cinis mali sirk za koji je potrebna teoba iskrena. Molim Allaha da nam olaksa u iskusenjima A Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta