Odgovori

Poklon za nemuslimanski praznik

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Odprilike cetiri dana pred “bozic” sam dobio od svog sefa jedan poklon. To sedesilo na taj nacin da sam ja usao u njegovu kancelariju a on, kad me je vidio, samo mi je dobacio taj poklon kojeg sam ja samo uhvatio. On mi nista tada nije rekao, niti ovo ti je poklon za bozic, nitisretan bozic, niti bilo sta uvezi toga mi nije rekao. Cak mi nijeobjasnio ni o cemu se radi. Samo smo presli na drugu temu i tonismo ni spominjali.

Kad sam kreno, ja sam mu se zahvalio napoklonu a on mi je tada rekao da to nije od njega vec od firme. Sampoklon nije nista sto je islamom zabranjeno (tasna za knjige) alikad sam ga otvorio bila je tu mala kartica na kojoj pise sretan bozic i to. Mene sada interesuje kakav je islamski sud po ovom pitanju. Dalija mogu zadrzati za sebe taj poklon i koristiti ga ili ne…? A ako ne, sta da radim od njega? Unaprijed hvala.

Selam alejkum!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Sto se tice pitanja na nacin na koji je opisan,ti nisi znao da je s tim nijjetom taj poklon udijeljen.S druge strane sama ta hedija je urucena i kupljena iz imetka koji se uzima svaki mjesec od samog radnika, tako da ne vidim smetnje da zadrzis taj poklon,jer djela se vrijednuju prema namjerama. Medjutim ukoliko bi dobio nesto sto je islamom zabranjeno neku sliku ili kip ili figuru koja ima dusu takvo nesto je najbolje unistit.

Oni zele da njihove svetkovine obiljeze na najbolji nacin,tako da i mi imamo priliku da za nasa dva praznika(ramazanski i kurbanski bajram)pokusamo ili da poklonimo im neku zanimljivu knjigu ili kasetu ili cd i na takav nacin omogucimo i drugima da spoznaju rijeci istine. A Allah najbolje zna! Napomena:Ukoliko bi naknadno vasi poslodavci potencirali na tome da istaknete ono sto vam je poklonjeno za njihov dan u tom slucaju bi bilo zabranjeno jer se na taj nacin velica nesto sto nam Allah i njegov poslanik alejhisSelam nisu naredili niti preporucili da velicamo. A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta