Odgovori

Čupanje obrva

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum!

Zanima me jedno pitanje- zeljela bih ogovor na pitanje kojeg si ne mozemo sestre nikako objasniti.
A to pitanje se odnosi na cupanje obrva. valjda ima neki hadis sto kaze o tome ali mene zanima dal je dozvoljeno da se pocupaju obrve makar malo ono zbog toga sto su spojene ko u muskarca pa da se malo samo pocupaju tek toliko i radi muza da se uljepsam malo,jer su stvarno previse spojene ko u muskarca. Molim da obsirno razlozite na to pitanje. Jer znamo da se obrve ne smiju pocupati ono sasvim da sebi unakazis obraz, al makar ono malo, dal se smije??

Nek vas Allah.dz.s. nagradi za svako dobro!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ženi je sevap da se uljepša svome mužu i što se više uljepša sve je sevapnije. Ali, to uljepšavanje mora biti na halal način, a čupanje obrva je zabranjeno. Poslanik, s.a.v.s, zabranio čupanje obrva. (Vidi: Nesai, Sunen, ″Kitabuz-zine″, br. 512, Ebu Davud, Sunen, ″Kitabut-teredždžul″, br. 3639.)

Muslim je odjeljak jednog poglavlja svoga Sahiha nazvao: ″Zabrana posla koji radi ona koja čupa obrve i kojoj se čupaju″.Pozeljno je da se žena uljepšava mužu vodeći računa o onome što njen muž voli i da to uljepšavanje bude šerijatom dozvoljeno.

Ako je situacija onakvom kako je definisana u pitanju, inshaallah, nema smetnje uklonuti samo onaj dio koji spaja jednu s drugom ali pri tome paziti da se ne narusava ljepota Allahovog stvaranja koju je podario svakome od nas a u suri Et-tin, potvrdio to rijecima:”I insane smo stvorili u najsavrsenijem( a samim time u najljepsem) liku i izgledu”. A Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta