Odgovori

Pravo nad ženom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum.

Molim vas da mi objasnite hadis ukome se kaze da” najvise prava nad covjekom ima njegova majka a nad zenom muz.” Ja to ne razumijem zato sto i tu zenu je majka rodila i odhranila, kako njena majka nema prava? U sadasnjem vremenu i zene rade i izdrzavaju porodicu isto kao i muzevi.

Odgovor:

We alejkumusSelam,

Hadis je jasan i decidan,a znaci da je majka ta koja nosi nas u stomaku,hrani nas prsima dok smo mali i muku muci dok nas odgoji dok ne mognemo sami sebi privrjedjivat zato ima 3x vece pravo na poslusnost i doborcinstvo u odnosu na oca.Otac s druge strane zaduzen je onim, cime je medij i moda opteretio majku na zapadu da treba i mora da radi fabrici, mjesati se sa muskarcima otkrivati stidna mjesta, a nekakvi domovi nam odgajaju odnosno unistavaju moral omladine.

Onoga trena kada se zena uda muz preuzima odgovornost nad njenom opskrbom i nad svim potrebama koje idu u sklopu bracne zajednice. I dalje ostaje obaveza dobrocinstva prema roditeljima ali muz ima dok ste u braku da ti zabrani ili naredi nesto, i ti i svaka druga zena ste duzne da slusate muzeve sve dok ne naredjuju nesto sto je vjerom zabranjeno. Na kraju ostaje poruka i pravilo definisano hadisom: “NEMA POKORNOSTI STVORENJU AKO SE GRIJESI PREMA STVORITELJU”.

Allah subhaneh ima najvece pravo nad nama samima, nasim zivotima, jer nasa opskrba je uNjegovim rukama kao i zivot i smrt i sve je definisano do casa odredjenog. I ne smijemo u nasim postupcima dadamo prednost nekome kome nije to vjerom definisano, jer nase vjerovanje nece biti potpuno dok ne budemona Allahove i poslanikove smjernice odgovarali kao i generacije prije nas: “CUJEMO I POKORAVAMO SE”! A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta