Odgovori

Čestitanje nevjerničkih praznika

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum

Da li je dozvoljeno pripadnicima druge vjere cestitati njihove praznike (bozic, uskrs), jer imam prijatelja jednog jos iz srednje skole koji je katolik, a obzirom da sam ja vjernik, da li odstupam od necega, samim tim ako mu cestitam njegove praznike, jer on isti mene nazove i cestita mi kad su Bajrami?

Odgovor:

We alejkumu Selam,

Cestitati krscanima Bozic i druge vjerske praznike zabranjeno je kako nam pojasnjava sejh Ibn Qajjim u knjizi Ahkamu ehli zimme gdje stoji: “Cestitati na necemu sto se usko vezuje za nevjerstvo je haram; takav slucaj je sa cestitanjem nevjernicima njihovih praznika ili njihovog posta i pri tome im reci: Sretan ti praznik ili post, cak i ako onaj koji cestita bude cist od nevjerstva,to se smatra istim haramom kao da cestita nevjerniku na klanjanju pred krstom”.

To je veci grijeh i mrze djelo Allahu,nego kada bi se cestitalo pijenje alkohola, ubistvo insana, cinjenje bluda i sl. Onaj ko nekome cestita nesto sto je grijeh,izmisljotina i sl.rizikuje da se na njega izlije Allahova srdzba i mrznja.Samim cinom cestitanja daje se legitimitet simbolima njihovog nevjerstva,bez obzira sto sama osoba koja cestita ne nalazi nikakva zadovoljstva u tom nevjerstvu,jer muslimanu je haram i drugima davati priliku da osjecaju zadovoljstvo u nevjerstvu.

Uzviseni Allah kaze:“Ako vi budete uznevjerovali-pa Allah od vas ne zavisi, ali On nije zadovoljan nevjerovanjem svojih robova, a zadovoljan je vama ako budete zahvalni….(Ez-Zumer,7) „Sada sam vam vjeru vasu usavrsio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.“ (El-Maida,3)

Treba napomenuti da je cestitanje nevjernickih praznika zabranjeno makar se radilo i o kolegama s posla. Ako bi nam oni cestitali svoje praznike, mi im ne treba da odgovaramo jer to nisu nasi praznici njima nije zadovoljan nas Tvorac. Stavljeni su van vaznosti kada je Allah objavio ajet:“Onaj ko zeli drugu vjeru pored islama, nece mu primljena biti i on ce gubitnik na buducem svijetu biti“ ( Ali Imran, 85 )

Ukoliko bi musliman bio pozvan u goste ovom prilikom,haram mu je da se odazove,jer time direktno ucestvuje u haramu. Muslimanima je zabranjeno oponasati nevjernike,te im je zbog toga zabranjeno slaviti slicne svetkovine,razmjenjivati slatkise,priredjivati gozbe,jer je Vjerovjesnik a.s. rekao:“ Ko oponasa jedan narod, on njemu i pripada“. Ibn Tejmijje u knjizi: “Slijedjenje pravog puta u suprotstavljanju nevjernicima” kaze: “Oponasati nevjernike u njihovim praznovanjima svakako za njih znaci radost koja pociva na zabludi. To ce ih sigurno potpomoci da za sebe pridobiju slabice.“ Znajmo dobro da Allah muslimane uzdize kroz njihovu vjeru, daje im postojanost i pomaze ih protiv neprijatelja. A Allah subhaneh najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta