Odgovori

Muslimanka-studentica

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu ‘alejkum, we rahmetullahi, we berekatuhu!!!

Zanima me islamski stav po pitanju studiranja zene muslimanke na Fakultetu politickih nauka, Odsjek Politologija—Medjunarodni odnosi? Allah, s.w.t., vas nagradio svakim hairom…amin!!!

Odgovor:

We alejkumusSelam we rahmetullahi we berekatuh,

Nas odgovor u vidu savjeta sestro tebi glasi: Uistinu zena muslimanka nebi trebala da svoju mladost provede u studiranju necega sto licno nece imati neku korist ili sira islamska zajednica I muslimani. Ako vec imas imetak i mogucnost da se skolujes onda upisi medicinu ili farmaciju ili neku granu nauke u kojoj mozes da das veci doprinos i sebi a i drugima, lijececi ih i upucivajuci kako i na koji nacim da sacuvaju zdravlje licno ili svojih najmilijih.

U osnovi kada budes razmisljala o ovom prijedlogu zapitaj sebe: Sta u osnovi zelis da postignes studijom medjunarodnih odnosa? Kome i na kakav nacin ces dat doprinos? Dal ces biti prihvacena kao majka ili ces se morat odreci porodice na ustrb svoga poziva? Ili zelis da pored tvoga imena stoji mr.,dr. ili neka ovodunjalucka titula koju neces moci iskoristit u korisne svrhe.

Mjesto zene u islamu je kuca i svaki put kada se zena izvede iz nje, znaj da nastupa veci ili manji poremecaj u drustvu. Samo u krugu porodice i kao dobro cuvani biser moci ces da ocuvas svoju cednost cast i ponos i da kao majka supruga i sestra doprineses da izrastu pokoljenja koja ce na ispravan nacin obozavat Allaha subhaneh,i imat ces na taj nacin mogucnost da tvojim sebebom tebi teku sevapi cak I nakon smrti.

Razmisli o ovome prije nego upises i potpises ugovor i sporazum sa onima koji u tebi nece vidjeti nista drugo do nekoga ko je duzan da se pokorava njihovim naredbama i realizuje tudje prohtjeve. A Allah najbolje zna! Es-selamu ‘alejkum, we rahmetullahi, we berekatuhu!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta