Odgovori

Brak – roditelji i žena

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Brat koji je postavio pitanje nije zelio da njegovo pitanje bude objavljeno, pa ce mo zato samo postirati odgovor da bi se i drugi snjim okoristili (ukratko samo: brat ima problema sa svojim roditeljima).

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Molim Allaha da ti olakša ovu komplikovanu situaciju i podari mudrost u njenom riješavanju. Daj svakom njegovo pravo i nema pokornosti nijednom stvorenju kad se poziva u griješenje prema Stvoritelju. Rasprave nisu plodonosne osim šejtanu da ubaci među vas razdor. Izgleda mi, po tvojoj priči, da su ti roditelji ljubomorni na porodicu tvoje žene i boje se da te ne izgube, što se često dešava među roditeljima nakon što im se sin oženi. Zato im pokaži djelima da su ti roditelji najbliži po krvnom srodstvu, čini im dobročinstvo i budi strpljiv na njihovom uznemiravanju. Pošto imaš dijete, sjeti se kroz primjer tvoga dijeteta kroz šta su tvoji roditelji prolazili dok su te odgojili. Nemoj to tako brzo zaboraviti jer oni nisu to zaboravili, pa se boje da ih ti ne zaboraviš, kao da žele od tebe neku vrstu garancije da su ti najpriječi.

Svoju majku mudro pozivaj u islam, ponudi joj davetski materijal za čitanje, gledanje i slušanje po pitanju ispravnog razumjevanja vjere i dovi da je Allah uputi. Obiđi ih, shodno tvojim materijalnim mogućnostima, i neka ti ne bude teško da ih zovneš svakodnevno, pa i pet puta ako treba.

Vezano za tvoju namjeru da šalješ svoju hanumu samu na put bez mahrema- to je zabranjeno ukoliko je put dalji od 80-tak kilometara od vašeg mjesta boravka. Gledaj da je ti odvedeš, pazi da ona održava svoje rodbinske veze i da ih ne prekida. Nemoj da joj braniš odlazak njenima jer je i ona živo biće sa osjećajima, čak štaviše, ti je odvezi njenima. Pošto tvoji slabije pričaju sa tvojom hanumom, onda je možeš, najvjerovatnije, odvesti njenima a da tvojima ne moraš ništa ni reći.

Pokaj se Allahu i popravi svoj odnos prema roditeljima, gledaj da ne ulaziš u rasprave po pitanju ovih stvari. Pročitaj prava roditelja kod dijeteta i dužnosti dijeteta prema roditeljima. Tebi se čini da je teško i da si puno truda uložio, ali vidjećeš, kako vrijeme odmiče da si mogao još puno toga da učiniš, samo, hoće li tada biti kasno ili neće, to ne znam. Da ti Allah podari izlaz. A Allah zna najbolje!

prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta