Odgovori

Mujezinstvo uz nadoknadu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamun alejkum we rahmetullah we berekatuh!

Da li osobi koja je mujezin, izabrana od svojih dzematlija, je halal da uzima odredenu svotu novca za tu duznost. Da napomenem da on to nije htio da prihvati, ali odlukom odbora svi dotadasnji mujezini su primali novac za duznost. Nadam se da me razumijete. Unaprijed zahvalan, i da vas Allah nagradi.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Molim Allaha da i tebe nagradi. Razumio sam tvoje pitanje veoma dobro.

Pogrešno je primoravati nekog da prima platu za što on to ne želi. Trebamo se podučavati da vjera nije dućan u kojem je sve na naplatu i prodaju. Neke se stvari rade u ime Allaha, pa ako mujezin ne želi platu onda mu treba ispoštovati želju, i drugi trebaju da se ugledaju na njega u tom postupku a ne da se on ugleda na druge.

Imam i mujezin su islamske dužnosti koje se obavljaju u ime Allaha i nagrada za ta djela traži se od Allaha. To nisu službe ili radna mjesta da se uhljebi ili imam ili mujezin, pa zbog toga se ne može usporediti sa dunjalučkim radnim mjestima. Ukoliko se ne može naći neko da izvršava ove dužnosti dobrovoljno, onda je dozvoljeno da se dogovori plata onima koji će tu obavezu izvršavati i njima se posvetiti zato što su se posvetili tim dužnostima ne mogu da idu da privređuju na neki drugi dozvoljen način. Ovo primanje mu služi da bi mu se oslobodlio vrijeme od privređivanja kako bi se posvetio islamskoj dužnosti, a ne kako bi zaradio ili imao satnicu, ili naplaćivao koliko posla učini, koliko ezana prouči.

prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta