Kur'an

Allahov govor u množini o Sebi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Esselamu Alejkum! Zašto Allah dž.š. na nekim mjestima u Kur’anu govori u množini o Sebi?

Odgovor: Alejkumus-selam! U Semitskim jezicima (a arapski je jedan od Semitskih jezika) postoji rojalna množina koja ne ukazuje na broj već na veličinu i poštivanje. Kad Allah koristi za Sebe množinu u Kur’anu (Mi ili druge oblike za množinu) onda to koristi iz poštivanja, časti i veličine a ne znači množinu. Ovdje mnogi pogriješe i pomisle da se odnosi na Uzvišenog Allaha i meleke zajedno. Ne, nije tako. Odnosi se samo na Allaha jer Allah je jedan i jedini.

Svako onaj ko se je imalo pozabavio Arapskim jezikom zna to i zbog toga najljući i najžešći neprijatelji islama- mušrici Mekke – nisu Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, nikada prigovorili zbog toga, nisu mu nikad rekli da poziva u obožavanje jednog i jedinog Allaha a u Kur’anu Allah kaže MI… Oni to nisu nikad ni u šali a kamo li u zbilji spomenuli, jer su znali da rojalna množina označava poštivanje a ne brojnost. A Allah zna najbolje!

Abdullah Mujić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta