Odgovori

Ženina ljubomora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum! Kakav je islamski stav o ljubomori, i sta muslimanka treba da uradi ako je previse (a mozda i jos vise od toga!) ljubomorna u braku?

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Islam ne voli krajnosti, ni u pretjerivanju ni u popuštanju. Zlatna sredina je najbolja; tj. onako kako je Allah propisao, to je umjerenost. Drži se ove umjerenosti u svim poslovima kako se ne bi operetila preko granica svoje mogućnosti i na tome ustraj.

Dozvoljeno je ženi da bude ljubomorna na svog muža, ali kako i na koji način? Dozvoljeno je ženi da bude ljubomorna na svog muža kada on prelazi granice za koje je Allah Uzvišeni rekao da se ne prelaze, kada ne čini ono što je Allah naredio ili kada vidi da se ne kloni onog što je Uzvišeni Allah zabranio. Na ovakav način ženina ljubomora biva dozvoljena. Tada njena ljubomora biva zaštitna ljubomora. Treba znati razlikovati ljubomoru od uhođenja. Sva osjećanja trebaju biti kontrolisana šerijatom. Žena može da osjeća ljubomoru u duši jer je to prirodan osjećaj kojeg imaju sve žene, ali ukoliko bi žena prešla dozvoljenu granicu u svojoj ljubomori, tada bi bila pokuđena.

Hadis Džabira bn ‘Atik al- Ensarija je mjerilo u ovom osjećanju, gdje prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao: ”Zaista postoji ljubomora koju Allah voli a isto tako postoji ljubomora zbog koje se srdi. Pa što se tiče ljubomore koju Allah voli, to je ona ljubomora u kojoj ima razlog za sumnju, a ona ljubomora koja Allaha srdi jeste ona ljubomora u kojoj nema razloga za sumnju.” (Hasen Hadis, al-Irva’, 7/80.)

Prvo što bi trebala da uradis ka tvom putu poravljanja ovog osjećaja jeste dova. Dovi da te Allah izliječi ovog problema. Poslanik, s.a.w.s., je dovio i ovom dovom: Vehdi kalbi veslul sehimete sadri (Uputi moje srce i izvadi iz mojih prsa pakost).

Drugo; čitaj Kur’anske ajete sa razmišljanjem,

Treće; čitaj biografiju poslanika Muhammeda, s.a.w.s.

Četvrto; čitaj biografije ashaba i ashabijki,

Peto; traži zaštitu kod Allaha kad ti šejtan dobaci loše misli, a pogotovo za ljubomoru.

Na kraju; sakrij svoju pokuđenu ljubomoru i na tome uloži veliki napor. Molim Allaha da ti olakša i zamjeni ti pokuđenu sa zaštitnom ljubomorom.

prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta