Odgovori

Pet novih pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Sta da radim, poludi?

Pitanje: Selam alejkum! Nije mi jasno sta se desava sa mnom u posljednje vrijeme, sanjam lose svaku noc. Neku noc sam se probudila 2 ili 3 puta kao u strahu, gledala oko sebe gdje sam uopste. Boli me glava,imam problema sa zeludcom, odavno sam izgubila jako na kilazi a ne znam razlog tome. U crjeviima osjetim ponekad nesto tvrdo kao kamen. Znam da je HARAM, ali sam nazvala onoga Dalija iz Beca da mi samo kaze sta se desava (ne zelim znati sta ce se desiti u buducnosti)nego samo sta je samnom sad. On mi je reko da imam sihire, ali nisam znala…

sta uopste ta rijec znaci. Pa sam se rasipitala kod rodice i ona mi je objsnila da to znaci carke, nesto sa dzinima. Inace sam nonstop depresivna, placem skoro svaki dan. Imala sam vezu sa momkom i to mi je puklo zbog velikog grjeha koji sam uradila i priznala tom momku. Sad ga cekam vec godinu i dva mjeseca da se odluci je li hoce da se vrati ili nece. On mi kaze neki dan da me voli i da ludi zamnom kada me nema, ali kad me vidi nesto ga stisne u grudima i ohladi se.

Sta da radim, poludi? Poceli su mi dolaziti ruzne misli, kao samoubistvo, ali vjerujem u Allaha i Kur’an i necu u Dzehenem, jer znam da je samoubistvo direktni put u Dzehenem. Ne znam zasto mi uopste ovakve misli dolaze na pamet, jer nisam bas osoba koja se tako lahko predaje u zivotu, ali sam momentalno totalno psihicki na kraju. Nemam snage vise ni zasto, nonstop sam umorna, mogla bi samo spavati i plakati. Cula sam da ima negdje u Becu covjek koji ispravno lijeci Kur’anom, pa ako mogu da dobijem njegov tel. broj?

Odgovor:

Alejkumus-Selam!

Draga sestro,
Po opisu kojeg si spomenula, najvjerovatnije da se radi o teškom sihru, tj. radi se o ozbiljnom problemu koji će se samo dan iz dana pogoršavati. To je moja predpostavka. Morate naći nekog od pouzdanih ljudi koji liječe Kur’anom da ti prouci rukju. Ne smiješ puno da čekaš.

Drugo, pokaj se za grijeh svoj i nemoj nikad da otkrivaš svoje grijehe nikom, jer Allahova je milost kad počiniš grijeh da niko ne zna, Allah ti pokrio sramote, pa nemoj ih ti otkrivati.

Nemoj više da zoveš sihrbaze koji surađuju sa šejtanima, hoćeš od šejtana da se riješiš, a ti ih još pozivaš- pokaj se za to. Možda bi bilo bolje da se ne udaš za tog momka, jer će ti u braku najvjerovatnije kad se naljuti prebacivati to što zbog čeka sad neće da sa tobom kontaktira.

Pokaj se Allahu, okreni se islamu ispravno i udaj se kako treba, a mani se tih kojekakvih ašikovanja jer je to samo gluma, pored toga što je ašikovanje, veliki grijeh, momak glumi curi kako je dobar i obratno. Udaj se za bogobojazna insana.

Samoubistvo ne dolazi u obzir, kad god ti doču loše misli uči KUL EUZU BI RABBIL FELEK i uči KUL EUZU BI RABBIN-NAS. Slušaj što više Kur’an i budi pozitivna, jer šejtan hoće da ti zagorča tvoj tek započeti život, pa se ne predaji. Javi nam šta je bilo. Molim Allaha da ti olakša.
****************************************

2. Ciscenje stana ucenjem Kur’ana pri useljenju!

Pitanje:

Es-Selamu alejkum,

1. Moje pitanje se veze za nedoumicu oko cistoce mjesta boravka nakon kupovine istog od vlasnika krscanske vjeroispovjesti! Interesuje me da li je potrebno, ukoliko stan renoviramo i detaljno ga ocistimo, da proucimo posebne odjeljke iz Kur’ana po coskovima zidova i sl. uz prskanje vodom, ili je pak to bespotrebna novotarija? Moram naglasiti da svakodnevno preslusavam suru Bekare u kuci, ucim Kur’an i prakticiram namaz!

2. Jedan clan porodice nije na namazu, ne porice vjeru – dolazi iz religiozne porodice! S toga, sta Vi preporucujete u ovom slucaju?

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Ukoliko ste očistili kuću na način kako ste opisali, onda ste, inšaAllahu teala, uradili dovoljno i ne trebate se više tim mislima opterećavati. Nama je dozvoljena hrana pripadnika Knjige ukoliko su je pripremili na način koji je islam to pojasnio a kamo li da živimo u kućama u kojima su oni prije živjelu ukoliko su se uklonile zabrane, poput kipova, slika, i očistila nečist, ukoliko je bila vidljiva. Vezano za učenje prilikom ulaska u novu kuću, preporučujem Vam knjigu: ‘Liječenje Kur’anom i medom’, u njoj možete naći poglavlje koje o tome detaljno govori.

Rekli ste jedan član porodice, da li ste mislili pod time vašeg potomka ili nekog od famelije. Da bi ste dobili što bolji odgovor savjetujem Vas da precizirate o kom se radi, potrebno je, jer ako se radi o Vašem djetetu, drugačije ću Vas savjetovati nego kad se radi o majci ili ocu. A Allah zna najbolje.
*********************************

3. Ne mogu da se koncetrisem na namazu

Pitanje:

Es-Selamu alejkum!

Imam jedno pitanje na koje ce te mi nadam se odgovorit i olaksati mi jako puno.
Namaz obavljam redovno vec 3 godine i uvijek sam se trudila da budem dobra muslimanka, da dragi Allah zadovoljan samnom bude, ali zadnje pola godine nikako nemogu da se skoncentrisem u namazu. Kad god klanjam ja imam osjecaj da je sam nesto neispravno uradila i isto tako i u ostalim zikrovima. Jako se lose zbog tog osjecam, vec dugo vremena je tako, u pocetku sam mislila da ce to proci za par dana, ali nije bilo bolje. Ne znam sta da radim. Molim vas ako imate neki savjet da mi ga date i da mi pomognete.Hvala!

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Prokleti šejtani su ispekli svoj prljavi zanat kroz dugi niz godina. Kada osjete promjenu kod osobe, recimo da se osoba trudi da postane bolja i iskrenija muslimanka, onda oni povećaju svoje napade prije namaza, tokom uzimanja abdesta, u toku namaza i nakon namaza. Prije namaza pokušavaju čovjeka zabaviti svakojakim besposlicama i stvarima koje umrtvljuju srce. Kada uzima abdest pokušava ga specijalizirani šejtan, čija je specijalizacija samo za stvaranje vesvesa prilikom abdesta, da pomete, pa čovjek ne zna da li je oprao ruke, ne zna da li je sve oprao kako treba, a u namazu i da ne govorim, gotovo da na svako pravilo koje ne zna u namazu šejtan mu ubaci o tome sumnju, pa skoro da nema namaza a da nema sehvi sedžde u njemu, a nakon namaza pokušava da ga stavi u nedoumicu vezanu za djela koja je učinio; abdest, namaz. Tako iz dana u dan, sve dok čovjek ne odustane ili se ne popravi. Ukoliko se popravi onda mu šejtanska došaptavanja oslabe.

Prvo što trebaš učiniti jeste pokajanje Allahu za svoje grijehe. Drugo, popraviti svoj nijet. Treće, početi prakticirati svoju vjeru potpuno, jer šejtan ulaže sve napore kako bi spriječio i otežao tvoje napredovanje u vjeri. Četvrto, naučiti detaljno propise abdesta i namaza, jer kad znaš propise i šta činiti u određenoj situaciji, onda šejtan ne može, sa Allahovom pomoći, da manipuliše tobom. Muči te tamo gdje ne znaš.

Peto, da znaš da te šejtani pokušavaju odvaratiti od tvoje vjere. Šesto, ukoliko imaš džemat žena u kući (majka, sestra, snaha) obavljajte namaz zajedno u džematu. Sedmo, paziti da se ne urinira na mjestu gdje se kupa za vrijeme kupanja. Osmo, biti stalno pod abdestom i učiti jutarnji i večernji zikr.

Na kraju, učiti propisane zikrove, dove i istiaze protiv šejtanskih vesvesa. Poslušajte ovo predavanje od šejha Safeta Kuduzovića o šejtanskom djelovanju (vesvesama), a to predavanje možete naci OVDJE.

************************************

4. Brijanje nogu kod muskaraca

Pitanje:

Zanima me kakav je stav islama prema brijanju noga kod muškaraca? Stvar je u tome što sam ja jako dlakav što se tiče noga, zimi mi to uopće ne predstavlja problem već ljeti, kako su veće temperature više se znojim, što stvara neugodan miris, to ne bi bio problem da se mogu otuširati u takvom trenutku već zbog posla ne mogu. Zato razmatram da obrijem noge zbog higijene i ugode. Hvala na odgovoru i neka Vas Allah nagradi zbog vašeg truda!

Odgovor:

Selam alejkum!

Kada su u pitanju dlake na tijelu one se dijele na tri vrste:

1. Koje se moraju ukloniti, poput dlaka ispod pazuha i na stidnom mjestu…
2. Koje se ne smiju ukloniti, poput brade kod muškarca i
3. Dlaka o kojoj nema ništa rečeno (dlake na leđima, nogama, prsima), ostavljeno je na slobodu čovjeku da li želi ili ne želi da je ukloni.

Tako kad bi uklonio dlake sa nogu, inshaAllahu teala, da ne bi nikakve smetnje bilo. A Allah zna najbolje.
**********************************

5. Danasnje, moderno, vrijeme i kamata

Pitanje:

Es-Selamu alejkum! Imam pitanje vezano za kamatu i kakav je stav islama prema kamatama. Na vašoj web stranici sam pročitala članak vezan za moje pitanje, ali me zanima na koji način da se borimo protiv kamate, kada živimo u svijetu čije su finansije zasnovane isključivo na kamatama? Bila sam u prilica da sam i u banci koja je zasnovana na islamskom bankarstvu trebala da platim kamatu, pa sam iz principa odbila poslovanje s njima. Je li moj korak bio pogrešan? Molim vas, uzmite u obzir da mi živimo u vremenu koje je naziva modernim. Unaprijed hvala!

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Molim Allaha da vas nagradi za trud koji ulažete kako bi ste se obrazovali o onome što nam je svima nama Uzvišeni propisao. Pošto ste čitali o zabrani kamate i njenoj štetnosti onda bih volio samo da spomenem nekoliko načina kako musliman treba da postupi prema ovom izazovu:

1. Muslimanima je stroga dužnost da se ostave kamate, bilo da je daju ili da je primaju. Neka se dobro pripaze oni koji ulaze u kamatu jer takvima je Allah i Njegov Poslanik, s.a.w.s., propisao rat. Treba raditi da se osvijeste muslimanske mase i da jasno uvide štetnost u kamati a korist u islamu koji je to zabranio.

2. Muslimani treba da nastoje da uspostave banke koje potpuno posluju po principima koje je uspostavio islam.

3. Haram je muslimanu da posluje sa bankama čije poslovanje se bazira na kamati sve dok ima alternativu da posluje sa islamskim bankama. Musliman treba da zamjene loše sa dobrim i da bude zadovoljan sa onim što mu je dozvoljeno i da se kloni zabranjenog.
4. Ne držati imetak u banci.

To što ste upozorili ”islamsku” banku je pohvalan čin. Prvo trebate njih nasavjetovati da se poprave a ukoliko odbiju onda upozorite druge na njih. Činjenica da živimo u takvom okruženju, ne znači da se moramo povinovati njihovim normama i ne mjenja islamski propis. Sigurno neće se biti lahko oduprijeti, ali cilj nam je da sačuvamo vjeru a ne na uštrob vjere da sačuvamo dunjaluk. Pogledajte Pakistan koji je na nacionalnom nivou uspostavio islamsko bankarstvo gdje nacionalne banke posluju po islamskim principima. Treba se potruditi a Allah daje uspjeh. Allah Vas nagradio i olakšao vam put do Allahovog zadovoljstva. A Allah zna najbolje.

Na pitanja odgovorio prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta