Odgovori

Pet novih pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Bavljenje sportom i dozvoljenost slusanja ilahija

Pitanje:
Selam Alejkum brate! Imam nekoliko pitanja, ako bih mogao da mi odgovoris.
1. Interesuje me da li je dozvoljeno u Islamu da se covjek bavi sportom?
2.Da li je dozvoljeno slusanje ilahija?

Odgovor:

Alejkumus-selam!

Islam dozvoljava sve stvari koje su korisne tijelu i koje mu štetu ne nanose, a zabranjuje sve stvari koje ljudskom tijelu štete. Allahov Poslanik, s.a.w.s., je rekao: ”Tvoje tijelo ima prava kod tebe.” (Buhari, poglavlje o postu, 1839.) Ukoliko u sportu nema stvari koje islam zabranjuje onda se baviti tim sportom je korisno. “Jaki vjernik je draži Allahu od slabog vjernika.

Što se tiče ilahija koje su ispunjene mudrošću, poukama i porukama, odvraćaju od zla a postiču na dobro, koje postiču čovjeka na razmišljanje o Uzvišenom Stvoritelji i Njemu na pokornost isl., slušati takve ilahije s vremena na vrijeme nema smetnje. Treba paziti da ilahije ne postanu svakodnevnica i da ne zamjenu slušanje Kur’ana. Ilahije ne smiju da se izvode sa muzičkim istrumentima, da ih izvode žene, ne bi smjele da imaju zvukove koje posjećaju na nemoral i njihove sljedbenike, da se izvode uz vokalne efekte koji podsjećaju na muzičke istrumente, da čovjeka ne motivišu na ples ili sl.

Umjesto ilahije bolje ti je da sebi snimiš kraća poglavlja iz Kur’ana i da to slušaš kako bi naučio napamet jer Kur’an ne može nikad da dosadi dok ilahije se slušaju jedan period i onda slušaocu nisu zanimljive. A Allah zna najbolje.
*************************************************

2. Problemi sa pamcenjem

Pitanje:

Es-selamu alejkum!

Neka vas dragi Allah nagradi za sve dobro sto radite, zbog ove stranice i odgovora koje nam dajete….pa tako i ja imam jedno pitanje, student sam, hvala dragom Allahu pa mi je dao mogucnost da studiram, ali mi nikako da krene na bolje, za svaki ispit se toliko namucim, ne mogu nikako da ucim, kao da me nesto sputava, nikako da se nakanim da otvori knjigu, a inace sam bio dobar i vrijedan student, klanjam i vjernik sam, pa da li mi mozete preporuciti neku dovu koju trebam uciti ili mi reci sta treba da radim?

Odgovor:

Alejkumus-selam!

Molim Allaha da ti poveća mudrost i da brzo pamćenje. Biti zaborvan je od ljudske prirode. Prvi koji je zaboravio bio je prvi čovjek na Zemlji- tj. Adem a.s. Jačina memorije se razlikuje od osobe do osobe. Postoje neke stvari koje čovjek treba da pazi kako bi mu, ako Allah da, pomoglo protiv zaborava.

Prvo na što treba da paziš je tvoj odnos prema Allhovoj vjeri, jer ukoliko si nepokoran Allahu i ne paziš na Njegove propise i griješiš olahko, to sve mogu biti uzroci da slabije pamtiš. Ne može tama grijeha i svijetlost znanja biti u jednom mjestu. Jedan čovjek je upitao Malika bn Enesa, ”O Ebu Abdillah, da li ima nešto što će mi poboljšati moju memoriju?” ”Ako će je išta poboljšati onda je to ostavljanje griješenja.”- odgovori mu Malik bn Enes. Čovjek kada počini grijeh ono ostavlja traga na njemu, možda on to ne primjeti, ali ako malo bolje razmisli i analizira svoje stanje, vidjeće da nakon što počini grijeh, pojavi mu se tuga, misli mu budu preokupirane, osjećaji otupe, opadne koncentracija i otežaju mu mnoge korisne stvari.

Teško mu bude da se natjera na hajr i dobro, a ako se natjera, ne može dugo da izdrži da se tim hajirli poslom bavi, tjera ga na nešto drugo… Tako da je prvi korak ka izlječenju, ako Allah da, da čovjek svede sam sa sobom račun, pokaje se i prestane sa griješenjem. Zatim, da poveća svoje sunnetske zikrove jer uzvišeni Allah savjetujući Svoga Poslanika Muhammeda, s.a.w.s. kaže: ”…A kada zaboraviš, sjeti se Gospodara svoga…” (Kehf, 24.) Isto tako, ukoliko ti džinni prave smetnje, ako bi Allaha spominjao ili zikr činio, posebno jutarnji, večernji i zikr na način kako je to učio Poslanik, s.a.w.s., naišao bi na razgalu.

Pazi na svoju ishranu, da bude halal i da ne bude pretjerivanja (israf) u ishrani, jer israf biva u halalu a ne u haramu, u haramu je to nešto drugo. Kada bi ljudi pazili ova tri savjeta, bili bi psihički i fizički u izvrsnoj formi.

Možeš da jedeš određeni vrstu hrane koja je poznata da pospješuje memoriju, poput: meda i suhih grožđica. Možeš da učiš Kur’an napamet, jer time imaš dvostruki hajr. Učenjem Kur’ana napamet razvija se fotografska memorija, između ostalog. Preporučujem ti da nađeš nekog da ti izvrši hidžamu na glavi, jer poznato je u praksi onih koji rade hidžamu da u tome ima znatnog pomaka. Ukoliko slabije pamtiš zbog blokade tvog energetskog polja, hidžama će ga, ako Allah da, otvoriti. Da ti Allah olakša!
***************************************************

3. Ukop oca nemuslimana

Pitanje:

Eselamu alejkum!

Zanima me kad bi od mog muza otac umro kao krscanin, da li moj muz mora njemu sta pomoci u vezi ukopavanja, posto on ima samo jedno dijete, tj. mog muza. Moj muz je musliman, Allahu hvala, vec od 2003. Njegovom ocu smo pokusavali pricati o islamu, ali on nije siguran da je islam vjera za njega.

Muzev otac je u bolnici i on osjeca da ce umrijeti, pa nas interesuje da li mi smijemo bilo sta pomoci ako on preseli, jer njegov otac ima vec grob, ali bi bio spaljen. Kako bi mi mogli postupiti kad bi on primio islam, da li bi se tada on morao spaliti jer ne znamo da ovdje u Njemackoj ima groblje za muslimane?

Odgovor:

Alejkumus-selam!

Vaš muž je dužan da se brine o svojim roditeljima ukoliko su oboje živi, a ako mu je samo otac živ, onda ocu treba da čini dobročinstvo. To što mu je otac nemusliman ne umanjuje njegovu dužnost da ga pazi, dobročinstvo da mu čini i da mu bude poslušan u onome što islam dozvoljava. Na vama je da mu pokažete lijepim primjerom šta znači biti musliman i neprestano ga pozivajte u islam sve dok ne preseli.

Ako bi preselio kao musliman, ako Allah da, onda se mora ukopati u muslimansko mezarje, ukoliko ne bi bilo mezarja u državi u kojoj živite, onda ga treba ukopati u najbližu muslimansku državu jer priječe je da bude ukopan sa muslimanima kako ne bi uznemiravan patnjom nevjernika koji se kažnjavaju. Ukoliko bi preselio na čemu je sad, ne dao Allah, onda možete da platite troškove ukopa. Ne smijete platiti ništa, niti uraditi nešto što se kosi sa islamom, npr. ne smijete platiti troškove spaljivanja. A Allah zna najbolje!
*******************************************************

4. Da li da se kupam svaki dan

Pitanje:

Es-selamu alejkum!

Skoro svaki dan prije sabah namaze se budim dzunup, to je po jedna kap, ali nemam takve snove. Kupam se svaki dan prije namaza prije odlaska u dzamiju ali se bojim da se ne razbolim. Pitanje je da li se moram kupati svaki dan? Nadam se da ce te mi pomoci. Allah neka vas nagradi sa dzenetom firdeus!

Odgovor:

Alejkumus selam!

Ukoliko se radi o spermi onda se moraš okupati, a ukoliko se radi o tekućini koja izlazi prije sperme onda samo treba oprati polni organ i uzeti abdest. Sperma je gusta bijela tekućina, a tekućina koja izlazi prije sperme (mezij na arapskom) je ljepljiva bjelkasta tekućina koja izlazi prilikom nadražaja ili prilikom razmišljanja o fizičkom aktu ljubavi.

Što se tiče kupanja, ukoliko se radi o spermi, dužnost ti je da se okupaš, ne možeš samo tejemmum uzeti. Danas imamo toplu vodu, fen za kosu, kapu, i ostalu odjeću da se utoplimo kad izlazimo napolje. Ukoliko se utopliš i dobro zaštitiš od hladnoće i uvidiš jasno da ćeš se razboliti i nanijeti štetu svome zdravlju kad bi tako izašao, onda ti preporučujem da ostaneš u kući, i da u kući klanjaš, jer Allah ne tereti roba Svoga preko njegovih mogućnosti i nema nanošenja štete Dobro provjeri o kojem fluidu se radi, možda i nije onako kako ti misliš. Savjetujem ti da se oženiš ukoliko ispunjavaš uslove i nestaće ti ovi problemi, ako Allah da.

A Allah zna najbolje.
*****************************************************

5. Odlazak na hadz, a placaju kamatu

Pitanje:

Eselamu alejkum! Imam jedno pitanje i nadam se da cu dobiti odgovor. Da li je ispravan hadz ako neko ima kucu na kredit i placa kamatu banci na taj kredit? Poznajem dosta brace i sestara da idu na hadz, a imaju kucu na kredit. Da li je takav hadz potupun ili nije? Da vas Allah nagradi za vas trud!

Odgovor:

Alejkumus- selam!

Morate imati na umu da se je mnogo naroda sa našeg govornog područja okrenula izvornom razumijevanju vjere islama nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, a mnogi se još vraćaju islamu. Mnogi su ušli u kamatne kredite ne znajući o islamu mnogo. Neki su uzeli kredite da riješe stambeno pitanje, a neki da kupe auto. Nakon što su se prihvatili vjere ostao im je kredit da ga otplate, a nisu u stanju da ga se riješe osim da ga otplaćuju na rate. Mnogi su se pokajali za to svoje nedjelo, a oni koji nisu na njima je da se pokaju za tako težak grijeh.

Ukoliko bi osoba pod kreditom htjela da obavi hadž ili umru treba da uplate ratu za taj mjesec i ne trebaju da čekaju da isplate sve rate pa da tek da onda idu na hadž ili umru. Takav hadž bi bio ispravan sa ove strane gledišta. A Allah zna najbolje!

Na pitanja odgovorio prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta