Hadisi

16 stvari koje vode u Džennet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svi mi želimo ući u Džennet, ali da li iskreno težimo tome? Postoji više načina da se postigne Allahovo zadovoljstvo i uđe u Njegov Džennet. Slijede neki hadisi koji će nam pokazati što možemo činiti kako bismo ušli u Džennet.

 1. „Ko sretne Allaha, a da Mu nikoga ne pripiše, ući će u Džennet.“ (Buhari)
 2. „Ko vjeruje u Allaha i Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i klanja namaz i posti mjesec ramazanu, Allahu je dužnost da ga uvede u Džennet.“ (Buhari)
 3. Ko god kaže: “Zadovoljan sam da mi je Allah Gospodar, islam vjera i Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem Poslanik.“, Džennet mu je obavezan. (Ebu Davud)
 4. Ko tri puta zamoli Allaha za Džennet, Džennet će reći: O Allahu, uvedi ga u Džennet. (Tirmizi)
 5. Ko kaže “Subhânallahi-l-‘azimi ve bi hamdihi’“, njemu će se u Džennetu posaditi palma. (Tirmizi)
 6. Uzvišeni Allah ima devedeset devet imena, stotinu minus jedno, i ko bude vjerovao u njihova značenja i ponašao se u skladu s tim, ući će u Džennet. (Buhari)
 7. „Zaista, istina vodi do pravednosti, a pravednost doista vodi do Dženneta.“ (Buhari)
 8. Tko uzme abdest, a zatim klanja 2 rekata namaza koncentrirajući se na njih svojim srcem i umom, Džennet će biti njegovo odredište. (Ebu Davud)
 9. Ko klanja 12 rekata danju i noću, sagradit će mu se kuća u Džennetu. (Sunen)
 10. Ko krene putem traganja za znanjem, Allah će mu olakšati put do Dženneta. (Tirmizi)
 11. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Vidio sam čovjeka kako ide okolo po Džennetu (i uživa) kao nagradu za to što je sa sredine puta posjekao drvo koje je muslimanima stvaralo neugodnosti.“ (Muslim)
 12. U Džennet će ući onaj čija duša napusti njegovo tijelo, a oslobodi se tri stvari: oholosti, krađe iz ratnog plijena i duga. (Ibn Madže)
 13. Ko posjeti bolesnu osobu ili njegovog brata radi Allahovog zadovoljstva, glasnik (melek) poviče: “Neka ti je sretan, neka je blagoslovljen tvoj hod i neka ti bude dostojno mjesto u Džennetu”. (Tirmizi )
 14. „O ljudi, širite selam, nahranite gladne i molite dok ljudi spavaju, ući ćete u Džennet mirni.“ (Ibn Madže)
 15. „Obavljanje Umre je iskup za grijehe počinjene između nje i prethodne Umre, a nagrada za hadž mebrur (tj. onaj koji je primljen) nije ništa drugo do Džennet.“ (Buhari)
 16. Čije god posljednje riječi bile: LA ILAHE ILLALLAH, ući će u Džennet. (Ebu Davud)

Neka Allah Svemogući oprosti sve naše grijehe, pomogne nam da ostanemo čvrsti na pravom putu i popravi naša stanja, te nas uvede u Njegov Džennet. Amin

Izvor: www.backtojannah.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta