Odgovori

Šta da uradim sa zapisima (talismanima)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Poštovani,
Molila bih Vas da mi odgovorite na nekoliko pitanja ako ste u mogućnosti. Igrom slučajnosti preko nekih mojih poznanika islamske vjeroispovijesti došla sam u kontakt s hodžom čije su me neke misli zaintrigirale,a neki stavovi pomalo i sumnjivi. Naime, tijekom razgovora između ostalog spomenula sam i neke probleme privatne prirode.

On mi je poklonio 4 talismana ili amuleta ili hamajlije od kojih je jedan u trokutastom obliku, te da su u njima tekstovi iz Kurana (zaštita ljubavi između partnera), čestice zlata, zašiveni u kožu. Možete li mi kazati zašto četiri i čemu služe.

Međutim, ništa čudno ne bi bilo da nije kazao kako da bi u potpunosti djelovali treba izvršiti neki obred s bijelom svijećom, crvenim koncem, bijelim brašnom i šećerom, te staklenom bocom s metalnim poklopcem. Koliko sam saznala od prijatelja islamske vjeroispovijesti ne radi se o nečem pozitivnom, pa bih Vas stoga molila da mi kažete što mi je činiti s tim predmetima.

Odgovor:

Postovana gosco,

U vjeri islamu nista se ne desava slucajno,tako da je to po islamskom vjerovanju Bozije htijenje da stupite u kontakt s osobama koje ce vam dati ispravne smjernice pri rjesavanju vasega problema. Tako da igra slucajnosti nije nama poznata.

Najprije cu te zamoliti da upoznas islam kao vjeru iz ispravne I autenticne literature, a za nejasnoce da pitas strucne poznavaoce islamskih doktrina koji ce biti u mogucnosti da ti daju ispravne smjernice kako I na koji nacin dozvoljenim metodama I vjestinama,da rijesis problem.

Naime, postoje skupine ;ljudi koji moraju suradjivati sa dzinom I sejtanom (sotonom) koji traze od doticnoga da cini nevjerstvo u Allaha kao jedinoga Boga, i da dzinnu cini sedzdu i da mu bude pokoran a zauzvrat doticna osoba se izjasnjava da ima mogucnost da spoji odnosno rastavi supruznike I slicno.

Talismani,hamajlije, vezice i cvorovi su nepoznati izvornom islamu kako je od Boga poslat na zemlju preko meleka (andjela) Dzibrila, do Muhammeda a.s., a njegova duznost je bila da Kuran kao posljednju Boziju objavu,dostavi svim ljudima. Niko ne poznaje buducnost do Allah. Nama je od dogadjaja iz proslosti i onih koje je nagovijestio da ce se desiti u buducnosti poznato samo sto je doslo u kuranskim ajetima I u govoru posljednjeg poslanika Muhammeda a.s.

Moj ti je savjet da bacis u rijeku ili kanalizaciju sve to sto si dobila I da znas da ti talismani nemaju moc da ti pribave korist niti otklonu od tebe stetu. Nemoj se opterecavati smjernicama koje si dobila, jer u suprotnom ce to biti puko bacanje novca, koji je bolje da darujes siromasnima i gladnima i sigurno ces tim postupkom zasluzit nagradu jos na ovome svijetu.

Preporucujem ti da putem ovoga veb sajta ili drugih sebi dawnloadujes osnove islamskoga ucenja, jer ne bih ovom prilikom da ti se mnogo toga ponudi pa da te zbuni. Ako mognemo jos kako pomoci, selektuj ovaj vebsajt u favorite I pitaj. Ako neznadnemo odgovor, trazit cemo kod ucenijih od nas.

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta