Odgovori

Rad kao tjelohranitelj

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Molim vas u ime Allaha da mi sto prije odgovorite na ovo piatanje jer mi je jako hitno. Iz Dubrovnika sam, tu svako ljeto sezonski radim kao taxista, a inace zivim u Sarajevu. Nedavno sam dobio ponudu da radim kao tjelohranitelj u Svedskoj.

Cuvao bih razne pjevace,dzahile. Pratio bih ih po turnejama i slicno. Da li je dozvoljen meni taj posao, tj. da li je dozvoljeno biti tjelohranitelj bez obzira koga cuvas? Trudim se uz Allahovu pomoc da praktikujem sunnet, ali mi zaista nije jasno da li jedan musliman treba da trazi ista na takvim mjestima punim harama i ako bih to prezirao srcem? Allah Vas nagradio i povecao Vase stepene.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Mislim da kao musliman ne bih trebao da prihvatis tu ponudu iz vise razloga:

• Imas posao od kojeg uz Allahovu pomoc se moze lijepo I ovdje zivjeti

• Ono sto bi vise dobivao tamo trosio bi na telefon I karte ukoliko si porodican

• Posao ili djelo koje potpomaze da se pocini neki haram,I samo postaje haramom(zabranjenim)

• U tvom slucaju, ti bi osiguravao tjelesnu zastitu drugom insanu I pomagao ga da zavodi druge muzikom
U 6.ajetu sure Lukman se naglasava: “Ima ljudi koji kupuju LEHVEL HADIS da bi ne znajuci ( koliki je to grijeh), s Allahova puta odvodili.”

Ibn Mesud r.a. je upitan o tumacenju ovoga ajeta pa je kazao: “Tako mi Onoga,osim kojeg drugog boga nema (3x je to ponovio), to je muzika.

• Djelo koje je zabranjeno pa cak I pokudjeno ciniti, nije dovoljno prezirati srcem, nego tu zabranu i prezir treba da i nasi dijelovi tijela potvrde. U drugom dijelu svoga pitanja dao si i najbolji odgovor, pa ti savjetujem da tako i postupis.
A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta