Odgovori

Jedenje sa lijevom rukom – hadž i tetovaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Imam za vas neka pitanja pa vas molim da mi odgovorite ako je moguce. Imam 29 godina ozenjen sam i zivim sa suprugom i sinom. Maksimalno se trudim da budem dobar vjernik. Postim mjesec Ramazan, klanjam kada god mogu, dajem zekat, sadaku i dr.. Poceo sam uciti sufaru i ako Allah dadne i to cu zavrsiti sa hajrom. Jedino sto me “muci” je to da sam rodjeni ljevak. Sve sto desnjaci rade desnom rukom ja to radim lijevom.

Vise puta se zapitam da nisam gresan zbog toga. Allah u Kuranu, a i Poslanik u sunetu nam nareduju da se jede i pije desnom rukom jer lijevom jedu i piju sejtani. I druge
stvari nam se nareduju da radimo desnom a ne lijevom
rukom. Zanima me da li grijesim zato sto sam ljevak, jer
ako je tako mogu poceti da ucim da radim sa desnom rukom.

Jos jedno pitanje za vas,u odgovorima sam citao da onaj ko ima tetovazu moze da klanja i da mu to ne kvari namaz. Mene zanima da li osoba koja ima tetovazu na ramenu recimo, moze da obavi hadz? Jer u obredima hadza ima trenutaka kada se mora otkriti desno rame. Unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru i molim vas da mi halalite ako sam negdje pogrijesio.

Odgovor:

Ve alejkesSelam,
Grijesan si radi toga sto jades lijevom rukom, jer sejtan jede I pije lijevom rukom, pa nam je Poslanik alejhisselam, zabranio da ga oponasamo.

Sto se tice drugog dijela pitanja, ispravnije misljenje kod ucenjaka jeste da se oba ramena trebaju pokriti nego misljenje koje zastupaju pojedini ucenjaci da se otkrij lijevo rame a pokrije desno. U svakom slucaju otkrio ili ne otkrio Allah zna za tu tetovazu. On nas je stvorio I Njega prvenstveno treba da se stidimo, a ne da nam bude prioritet sta ce I kako ljudi gledat na nas, koji ni sebu kakvu korist ne mogu pribaviti niti od sebe kakvu stetu uklonuti.

Ono sto je meni poznato jeste to da imaju dvije vrste tih tetovaza:

• Ona koja je ucinjena na prvom sloju koze I zovu je povrsinska,I ona nije unistila pore niti celije tako da se moze uklonuti ljecnickim zahvatom

• Ona koja je ucinjena pikanjem I dubinskoga je karaktera, ona se ne moze uklonuti ali se barem dijelom odjece barem u ibadetima moze prikriti.

Nemoj da te brine ono sto si u neznanju ucinio nego gledaj da se iskreno Allahu pokajes za te prijestupe, a Allaahov hator je najpreci da se ispuni u praksi.
A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta