Odgovori

Čupanje obrva

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

imam pitanje uvezi vedza (obrva). Poznato mi je hadis o vedzama. Ja licno ih ne tajnim, ali vidim toliko sestara sto su masallah mnogo jaci u vjeri da o prakticirajo takoder i kod arapa. Interesuje me vas stav o tome? I imal razlike izmedu djevojke i udate zene u odgovoru? Jer me pocelo da zbuni ono sto vidim. Nadam se da ce te mi uskoro odgovoriti. Puno vam Hvala u naprijed i da vas Allah dz.s nagadi. Selam

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Pitanje vjere je ono zbog kojeg je Allah objavljivao Knjige i slao Poslanike, i na nama je samo slijediti, i to je znacenje robovanja. Oni koji pristaju za drugim programima il pravcima, vidjecemo da ih slijede. Onaj ko misli da robuje Allahu dz. s. ; mora slijediti put koji nam je od Allaha dz. s. poslan, i onaj ko drzi da voli Allaha dz. s. mora slijediti Poslanika s. a. w. s.

Reci: “Ako Allaha volite, mene slijedite, I vas ce Allah voljeti I grijehe vam oprostiti! – Allah prasta I Samilostan je. ” “Reci: “Pokoravajte se Allahu I Poslaniku! A ako oni glave okrenu – pa, Allah zaista, ne voli nevjernike.” (Kur’an ;Al – Imran 31, 32. ajet)

Ne smatrajte Poslanikov poziv upucen vama kao poziv koji vi jedni drugima upucujete; Allah sigurno zna one medu vama koji se kradom izvlace. Neka se pripaze oni koji postupaju suprotno naredenju njegovu, da ih iskusenje kakvo ne stigne ili da ih patnja bolna ne snadje“. (Kur’an ;En – Nur 63. ajet)

I tako mi Gospodara tvoga, oni nece biti vjernici dok za sudiju u sporovima medjusobnim tebe ne prihvate I da onda zbog presude tvoje u dusama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore“. (Kur’an ;En – Nisa 65. ajet)

Onoga koji se suprostavi Poslaniku, a poznat mu je pravi put, I koji podje putem koji nije put vjernika, pusticemo da cini sta hoce, I bacicemo ga u Dzehennem, a uzasno je on boraviste”. (Kur’an ; En – Nisa 115. ajet)

Kada budemo u potpunosti shvatili I razumili navedene ajete,bit cemo u mogucnosti da kazemo sebi I svojoj dusi”cujem I pokoravam se” Oni koji posjeduju razum,nece sebi dozvoliti da se odnosi na njih hadis Poslanika a.s. u kojem je prokleo odredjene skupine ljudi.
Prokleo je Allahov poslanik s. a. w. s ljude koji vrse tetovazu i kojima se to cini, i one koji cupaju obrve, i one koji traze da im se cupaju“. (Buharija i Muslim)

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta