Odgovori

Oralni seks i kupanje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Interesuje me da li su covjek ili zena dzunub nakon oralnog sexa ukoliko nisu ejakulirali i nisu im se dotakla stidna mjesta? Cuo sam od 2-3 ucena covjeka da nakon dzunubluka treba uzeti abdest i gusul, a ovdje kod vas sam procito kako je gusul vece ciscenje od abdesta i da samim gusulom uzet je i abdest. ja u svakom slucaju koristim oboje, ali me cisto interesuje koje je ispravno i imali neki hadis uvezi toga da bih kontriro osobama koje su mi kazale za oboje da vas ALLAH nagradi !!!

Odgovor:

We alejkumusSelam,

Ako nisu ejakulirali I ako im se nisu dotakla stidna mjesta, onda se ne smatraju dzunupima. Ako si cuo od ucenih ljudi odgovor po bilo kom pitanju, onda ti je duznost da postupis po onome sto si cuo. Za obicnoga covjeka koji nema serijatskoga znanja je pravno rjesenje takve skupine validno. S druge strane nije ti dozvoljeno da nakon ponudjenoga rjesenja tragas dalje u zelji da cujes neko oprecno misljenje ili shvatanje.

Mi kada smo spominjali govor o vrijednosti gusula u odnosu na abdest spomenuli smo I potanko pojasnili kada I zbog cega je to tako.Sukladno tome ne slazem se s tvojom zeljom da saznas znanje ne radi primjene nego radi kontriranja drugima. Ako i postoji u odredjenim pitanjima razilazenje medju islamskim pravnicima,svaka skupina ima validne dokaze za svoje misljenje I moze se desiti da odredjeni alim nije spoznao za odredjeni dokaz pa je uzeo blazi ili ostriji stav po odredjenom pitanju.

Najbitnije je da se u osnovima vjere nisu razisli a njihovo razilazenje u nekim sporednim pitanjima ne steti onima koji se kvalitetno poduce propisima vjere.

Mi kada smo uporedjivali vrijednost gusula nad abdestom tada smo izdvojili da pravnici kazu slijedece:AKO JE GUSUL SA NIJJETOM RADI DZUME NAMAZA ILI HADZDZA, ONDA NIJE OBAVEZAN UZIMATI NAKNADNO ABDEST, ALI KO GA UZME NIJE POGRIJESIO. ISTO TAKO ONAJ KO SE KUPA RADI DZUNUPLUKA, BILO BI BOLJE DA NAKON GUSULA UZME ABDEST. Od Ibn Abbasa r.a. se prenosi da mu je tetka rekla:”Primakla sam Poslaniku a.s.vodu za kupanje, pa je oprao sake dva ili tri puta. Onda je poceo zahvacati sakom iz posude, polijevajuci desnom rukom stidno mjesto, a peruci ga lijevom. Zatim je lijevu saku dobro istrljao o zemlju, a iza toga se abdestio, kao sto se abdesti za namaz. Potom je sa tri sake vode polio glavu, a onda oprao ostatak tijela. Po zavrsetku se pomjerio u stranu i oprao noge.”

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta