Odgovori

Putovanje žene bez mahrema

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum.

Imam pitanje vezano za putovanje zene iz Bosne u Siriju avionom. Znam da zena ne moze putovati bez mehrema , a da li moze putovati sama ukoliko je njen suprug dao izun da ode u posjetu prijateljici i njegovoj rodbini s obzirom da on ne moze putovati s njom iz vise razloga (posao, novac….)

Molim Vas postovani prof. da mi odgovorite sto prije jer sam u nedoumici sta da radim. Ima onih koji mi kazu idi imas izun i onih koji kazu nemoj nemozes bez mehrema. Koga poslusati? Allah Vas nagradio svakim hajrom

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Danas su sredstva transporta I prevoza ljudi na velike daljine olaksana, elhamdulillah. U hadisu se spominje zabrana putovanja zene na daljinu koja je duza od jednog dana I noci. Posto avionom se velike daljine prelaze I ako insan ima mogucnost da nekoga zaduzi da ti se nadje pri ruci u putu onda se osloni na Allaha I kreni na put.

Ako nisi vicna stranim jezicima I nemas mogucnost da
se snadjes u tranzitu ili je put nesiguran onda sacekaj bolje vrijeme za te posjete. Komuniciraj putem tel. ili maila sa prijateljima I rodbinom jer je rekao Poslanik a.s.: *Svezi devu pa se uzdaj u Allaha* A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta