Odgovori

Razvod braka preko telefona

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum dragi brate.

Pisem u ime sestre u islamu kojoj je nuzno potreban savjet. Pokusat cu da objasnim sve iz pocetka da bi vam bilo jasnije. Situacija je ovakva:

Ona se bila udala za brata koji inace boravi u Americi. Ovdje su bili zajedno svega 20-ak dana i on je morao nazad. Poslije toga normalno su kontaktirali jos oko mjesec dana da bi nakon tog perioda poceli problemi,ne bih sad ovdje ulazila u detalje. Ona je kod njegovih provela jos mjesec dana i nakon toga joj je on rekao da ide svojima. Nastavili su kontakt jos neki odredjeni period da bi u potpunosti prekinuli kontakt.

Od njene udaje do danas je proslo pola godine. Znamo da je pri razvodu braka potrebno preci odredjene stepenice da bi se doslo do iddeta koji traje 3 mjeseca koji zena treba da provede u kuci svoga supruga. Da li se kod njih moze racunati razvod ispravnim posto je on njoj putem telefona rekao da je pustena i posto je isteklo to vrijeme iddeta koje ona nije provela uz muza. Taj njen bivsi muz smatra da je to vrijeme iddeta od 3 mjeseca bio period koji je ona provela kod njegovih roditelja nakon sto se on vratio u ameriku i jos mjesec dana provedenih kod svojih roditelja.

Da li se ovakav razvod braka u islamu moze smatrati validnim?i da li muz moze hanumu da pusti bez ikakvog razloga,posto on tvrdi da moze? I jos nesto, ona je kao mehr trazila hadz i nakon razvoda je rekla da mu ga halali. Da li je i to dozvoljeno? Esselamu alejkum

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Nacin na koji je dao razvod toj sestri nije ispravan I ne moze se smatrati da je provela kod njega tri mjeseca,kako je serijatom definisano. On moze dati razvod braka svojoj supruzi bez nekog posebnog obrazlozenja,jer je bolje da to sada ucini nego da budu odvojeni i das u samo na papiru muz I zena.

Cilj boravka supruge kod muza jeste taj da bi se pokuslai pomiriti I iznaci neki modus kao rijesenje nastale krize.Cak se poziva pomiritelj iz njegove I njene porodice da pomognu. Zena mora biti u stanju cistoce kada se razvede od muza kako bi se ustanovilo da li je trudna ili ne?

Ona moze od svoga mehra da se odrekne ili djelimicno ili u potpunosti. To je njen imetak s kojim raspolaze na nacin koji ona odabere. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta