Odgovori

Roditelji mi brane hidžab

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es selamu alejkum!
Imam jedno licno pitanje, naime imam iskreni nijet da se pokrijem (stavim hidzab) i tako inshAllah povecam svoj iman. Medjutim, moji roditelji to ne odobravaju, a otac je isao tako daleko da je rakao da dok sam pod njegovim krovom to ne smijem uraditi. Moji roditelji su ” Bosnjaci – Muslimani” i ja sam pokusala da im objasnim na lijep nacin, ali nije uspjelo. ONo sto mi treba je savjet; da li smijem da se pokrijem protivno njihovoj volji ili moram ispostovati zelju roditelja iako je to u suprotnosti sa islamskim nacinom zivota koji zelim da upotpunim. Da ti Allah dz.s. da svako dobro.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Istinski vjernik i vjernica dobro znaju za Allahov zakon koji je definisao propise svih postupaka do u tancine. On ih iskusava raznim iskusenjima kako bi do izrazaja dosao njihov sabur,povecale se njihove zasluge,a njihov polozaj uzvisio.Tako se uvecava nagrada za njihovu ustrajnost,a istice iskrenost u slijedjenju istine.

Uzviseni nas savjetuje rijecima:* Mi cemo vas provjeravati sve dok ne ukazemo na borce I postojane medju vama a I vijesti o vama provjeravat cemo*(Muhammed,31.)
Jedan od oblika tih iskusenja su I nevjernicke uvrede I pritisci kojima nastoje odvratiti vjernika od prave vjere. Na njega vrse I psiholoski pritisak kako bi izazvali njegov bijes I srdzbu,ne bi li ga na taj nacin nagnali da se vrati kufru.

Uzviseni porucuje u kuranu:* Sura: 3 [Ali-’Imran (Imranova porodica)] Ajet: 186 Vi ćete sigurno biti iskušavani u imecima vašim, i životima vašim, i slušaćete doista mnoge uvrede od onih kojima je data Knjiga prije vas, a i od mnogobožaca. I ako budete izdržali i Allaha se bojali, pa – tako treba da postupe oni koji su jakom voljom obdareni.

Ako nepravda ima veoma negativan uticaj na osobu I tesko mu pada dusi,kakav je tek slucaj ako nepravda bude upucena od strane najblizih?

Pjesnik je srocio u stihovima:
Nepravda nanesena
Od strane bliznjih
Donosi veci bol dusi
Od bola koji se osjeti udarcem ostroga maca

Vjernik je duzan da ne popusta na te uvrede,ne vraca se nazad,nego slijedi kuranske upute glede odnosa spram najblizih. Musab ibn Sad b.Ebi Vekkas,prenosi od oca da je kazao:*Sadova majka se zaklela da s njim nece progovoriti nijedne rijeci sve dok se on ne odrekne svoje vjere.Uz tu zakletvu odbijala je I jelo I pice.Kazala mu je:Tvrdio si da ti Allah nalaze I savjetuje lijep odnos prema roditeljima.Ja sam ti majka I naredjujem ti da to ucinis!U tom stanju je ostala tri dana,a na kraju se usljed teskoce toga stanja onesvijestila.Tada ju je drugi sin Umara napojio vodom,nakon cega je stala kleti sina Sada.

Nakon tog dogadjaja Allah je objavio ajet:* Sura: 31 [Luqman (Lukman)] Ajet: 14 *Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni ćete se svi vratiti.*
Ajet: 15
*A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovom svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća; Meni ćete se poslije vratiti i Ja ću vas o onome što ste radili obavijestiti.*

Allahov Poslanik a.s. naisao je na poricanje I opovrgavanje od strane najblizih,medju kojima je bio I amidza Ebu Leheb.To ga nije omelo ,bez obzira na tezinu situacije u dostavljanju I sirenju dini islama I njegove misije. Rebia b.Abbad ed Dilijj(zivio je dio zivota u dzahilijjetu,a potom primio islam)prenosi da je svojim ocima video Poslanika a.s.na trgu Zul-Medzaz,gdje govori:O ljudi,recite La ilahe illallah-uspjecete I bicete spaseni!

Isao je sirokim putevima trga,a ljudi bi se okupljali oko njega. Nisam vidio nikoga da mu je nesto dobacivao ili govorio,a on je neprestano ponavljao:O ljudi,recite: La ilahe illallah,uspjecete!Jedino je taj prizor narusavao razrook covjek,ljepuskastog lica,na kome su se isticale dvije pletenice I koji je isao za njim,govoreci:ON JE OTPADNIK I LAZOV!Upitao sam :ko je ovo?Rekose:Ovo je Muhammed b.Abdullah I spominje da je Poslanik?A ko je ovaj sto ga demantuje? To je njegov amidza Ebu Leheb,odgovorise (Muslim,15448)

Ono sto preostaje jested a budes cvrsta u svojoj nakani I vjeri I da cinis dobrocinstvo bliznjima, kao sto je Stvoritelj to nam naredio.Ako oni ne private tvoje dobrocinstvo I budu te izbjegavali,nemas nikakvoga grijeha I znaj da sin a pravome putu. Potrazi utjehu u namazu,strpljenju I velicanju Uzvisenoga Stvoritelja,I znaj da si ti na Istini. Molim Allaha subhaneh da ti olaksa u tvojim iskusenjima. Amin! A Allah upucuje na pravi put koga On zeli!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta