Odgovori

Pet novih pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Drugi mi je u mislima

Pitanje:

Selam alejkum!
Ja sam udata zena, muslimanka, ali mi u zadnje vrijeme dolazi jedan drugi covjek u misli, preko moje volje. Cak razmisljam da mi je sihr napravljen, jer ne zelim da razmisljam o njemu ali ne mogu da sebe kontrolisem, pa me zbog toga poslije puno pece savjest i osjecam da padam u depresiju. Stra da radim? (pitanje je skraceno i prepravljeno na zahtjev ove sestre koja je postavila ovo pitanje)

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Uistinu onaj ko je istinski spoznao Allaha I prihvatio Ga kao svoga Stvoritelja,treba da zna da ce biti iskusan kako bi Allah provjerio istinitost vjerovanja. To su sejtanske vesvese kojima zeli da skrene iskrene vjernike s pravoga puta. Posto I sama kazes da ne poznajes dovoljno dobro tu osobu,nije nikako mi jasno da izludjujes sebe radi takvog neznanca.

Pokaj se Allahu sto prije I nemoj sebi dopustiti da te Melek smrti doceka nespremnu. Onako kako insan rasporedi I odvoji vrijeme da napuni svoj novcanik trceci po dunjaluku, isto tako bi trebao da odvoji vrijeme da oplemeni dusu I srce. Nije dovoljno busat se u prsa I govoriti da smo dobri vjernici a ne primjenjivati ono sto nam je nas Stvoritelj naredio.

Sjedi sa covjekom I zajednickim snagama otkrijte uzroke vase depresije. Samo uz otvoreni dijalog I obostrano povjerenje mozete krociti sretno stazama ispravnih vjernika

A Allah najbolje zna!

NASA OPASKA: Vise o sihru i kako se ljeciti od toga mozete naci na stranici: WWW.LIJECENJE-KURANOM.COM – a mozete i kontaktirati brata koji uredjuje tu stranicu radi lijecenja Kur’anom, jer se on bavi tim poslom.

***************************************

2. Dzemat u kuci

Pitanje:

EsSelamu alejkum!

Da li je dozvljeno da 2 ljudi (musko i zensko) klanjaju u imamu u kuci?Hvala unaprijed za odgovor!!

Odgovor:

VE ALEJKUMUSSELAM,

NISAM BAS DOBRO RAZUMIO PITANJE,ALI AKO SE MISLI DA LI MUZ I ZENA MOGU BITI DZEMAT,TO JE DOZVOLJENO DA MUSKARAC BUDE IMAM A DA NJEGOVA HANUMA KLANJA IZA NJEGA. AKO SE POD RIJECJU IMAMA MISLI NA ABAIJU KOJU NOSE MUSKARCI TO JE DOZVOLJENO I U TOME NEMA SMETNJE. A ALLAH NAJBOLJE ZNA!

*********************

3. Aplauzi na vjerskim manifestacijama

Pitanje:

Selam alejkum!

Ovacije i aplauz u nasoj vjeri…na nekim vjerskim manifestacijama je cesta pojava aplauza i ovacija koliko je to dozvoljeno i jeli uopste dozvoljeno?

Odgovor:

We alejkumusSelam,

Sejh Muhammed Salih el Munedzdzid kaze:

Pljeskanje rukama na svecanostima I raznim prigodama smatra se dzahilijetskim naslijedjem. U najmanju ruku se moze reci da je to djelo pokudjeno. Opisujuci nevjernike stanovnike Mekke,Uzviseni kaze:*Molitva njihova pored Hrama svodi se samo na zvizduk I pljeskanje rukama (El-Enfal,35.)

Sunnet je vjerniku kada vidi ili cuje nesto sto ga zadivljuje da kaze :*Allahu ekber*ili sto negirajuci odbacuje da kaze:*Subhanallah*, kao sto je doslo vjerodostojnim putem u mnogim hadisima od Allahovog Poslanika a.s. Pljeskanje rukama se propisuje jedino zenama u iznimnim situacijama,kao sto je slucaj namaza kada ih nesto zadesi I snadje ili ako imam pogrijesi ili zaboravi. Njima je propisano dag a mogu upozoriti I obavijestiti pljeskanjem rukama.

Sto se tice muskaraca on ice imama upozoriti rijecima *Subhanallah*,kao sto je doslo u hadisu.Iz navedenoga se vidi da se muskarci pljeskanjem rukama poistovjecuju sa nevjernicima I zenama.

Stalna komisija za fetve odgovorila je na slicno pitanje slijedecim odgovorom:

Pljeskanje se ne bi trebalo praktikovati. Najblaza njegova ocjena jested a je pokudjeno djelo radi ubrajanja istoga u osobine predislamskih arapa. Svojstveno je zenama u slucaju da upozore imama na prpust u namazu. Bodrenje djece u aktivnostima moze biti putem tekbira. Isti efekat se moze postici I povikom,dizanjem ruke ili dovikivanjem rijeci pohvale poput:dobro,odlicno,I sl.

A Allah upucuje na Pravi put!

***********************

4. Namaz u dzamiji i praktikovanje sunneta

Pitanje:

Esselamu alejkum dragi brate.

Imam pitanje u vezi svog namaza u dzematu. Prije jednu godinu poèeo sam da prakticiram sunet poslanika s.a.v.s. tj. poèeo sam da dizem ruke u namazu i da stavlajm ruke na prsa, ostavio sam se novotarija za koje do tada nisam znao da su novotarije. Kada odem u dzemat namaz klanjam na isti naèin, ali odkada sam poèeo da to prakticiram dzematlije me èudno gledaju, èak sam èuo da me ogovaraju kada odem iz mesdzida.

Jedan brat mi je rekao da nebih trebao da klanjam tako pred njima jer oni neznaju i da to se te neke novotarije koje se rade kod njih neæe iskorijeniti. Rekao mi je da i ja okreæem tespih kada i oni (da se pretvaram), a da kod kuæe prakticiram dizanje ruku, zikr itd…Sad me zanima kako postupiti da li da poslusam brata, ili da nastavim klanjati u dzematu ovako kako klanjam? Da vas Allah nagradi svakim dobrom.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Slicnih pitanja je stizalo i ranije.Naime stanje u vecini nasih dzemata je zabrinjavajuce ali molit je Allaha subhaneh da olaksa nam primjenu sunneta u svakom vremenu i mjestu. Ibn Tejmijje u fetvama je iznio stav u kojem pojasnjava da je ocuvanje dzemata i zajednice muslimana, prece od praktikovanja pojedinacnog sunneta.

Poslusaj savjet svoga brata u vjeri i postupi shodno njegovom nasihatu. Poslanik a.s.ucio je za svoj narod cesto puta dovu, nebil Allah olaksao im spoznaju pravih vrijednosti i napustanje slijedjenja licnih strasti.

A Allah najbolje zna!

P.S. Mi cemo ovdje iznjeti i profesorov raniji odogvor na slicno pitanje:

Podizanje ruku u namazu je potvrdjeni sunnet Poslanika a.s.Onaj ko ga bude obavljao imat ce za to nagradu, a ko ga bude izostavljao nece radi toga biti kaznjen. Moras biti oprezan s tim promjenama pogotovo u sredinama i dzematima koji nisu navikli na takve vrste promjena. Ocuvanje dzemata i jednistva islamskoga saffa preci su od dizanja ruku u namazu.

Ukoliko se nadjes u dzematima koji to razumiju i ne budes etiketiran tim postupkom onda barem djelimicno upotpunjaji taj sunnet. Tamo gdje ce narod u namazu gledat u tebe i skripat zubima radi tvoga nacina klanjanja, radje nemoj nego se suzdrzi i dovi Allahu da promjeni shvatanje naseg naroda i da m olaksa da spoznaju istinski sunnet. Jer bojat se da mozes biti sebebom necije okupacije u namazu, pa iz tog razloga ti preporucujem oprez.
A Allah najbolje zna

Odgovor na pitanje pod red. br. 165

******************

5. Pogreska u namazu ili?

Pitanje:

Selamun alejkum !

Klanjao sam podnevski farz namaz .Na 3 i 4 rekatu posle fatihe prouchio sam po jednu suru. To dosad nikad nisam ni praktikovao a ni radio, ali danas mi se desilo. Pa sad sam u dilemi dali mi je namaz sahih ili nije. Molio bih Vas da mi pomognete sa Vashim odgovorom. Unapred sam vam zahvalan. Selamun alejkum.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Posto si dodao radnju koja je po svom serijatskome propisu od sunneta, onda nisi duzan ciniti naknadno sehvi sedzdu radi propusta u namazu I inshaAllah tvoj namaz je ispravno obavljen. Za dodatne propise o ispravnome obavljanju namaza,preporucujem da procitas knjigu *Namaz u islamu* A Allah najbolje zna!

Na pitanja odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta