Odgovori

Proganja me muževa rodbina

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esellamualejkum!

Kako postupiti sa muzevom familijom? Nikada me nisu volili ni akceptirali. Svadbu je svekar, rahmetli, pravio jer je moj muz najmladi sini svekar je vec bio na rak obolio. Svih 5 brace i sestara su sa katolicima vjencani,krste djecu,jedu krmetinu,ma ni usto ne vjeruju. Njega sam, uz Allahovu pomoc, uspila izvest na put donjekle,ne pije ,ne psuje,ne jede vise haram, hvala Allahu.

Sad imamo djete od 9 mj.tesko sam na srce bolesna jos od rata.Al hvala Vjecnom uspila sam roditi sina ,sto doktori nisu vjerovali da moze,Al Allah daje! svekar mi je umro prije dvije godine. Prosle godine sam bila u bolnici trudna i tesko bolesna kad mi je svekrvu ubilo auto u Bosni. Moj muz na savjet doktora nije mogo ici na dzenazu radi moje trudnoce koja je bila kriticna. Mi smo u Njemackoj. Sad evo godisnjica ce,zovu,teroriziraju nas da mora doci u Bosnu, platit sve,inace je on najmladi.

Imanja se odreko radi svade. Sina mu niko nije cestitao,niti su mu braca kad vrata otvorila,to kazu zbog mene i moje vjere. I oni su muslimani,al kazu ja previse vjerujem i udala sam se za papire.

Molim vas, daj te mi savjet u ime Allaha dz.s.,sta da radimo? Dal da ide na godisnjicu? Kako da se postupamo sa tom familijom? Bojim se da ga ne maltretiraju, jer je labilan, sto ne priznaje, svi su inace najmanje 10 g. stariji. Hvala vam od srca!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,

Nemoj zivjeti I organizovati zivot po receptu drugih. Svako do njih nasao je sebi partnera za zivot I medjusobno se dogovaraju oko unutarnjeg uredjenja istoga. Sto se tice islamskoga gledista nije dozvoljeno obiljezavati neke dane I velicati ih ako nemaju potvrdu u kuranu ili sunnetu. Poslanik a.s. nas je upozorio hadisom:”Ko uvede u nasu stvar(vjeru islam),nesto sto joj ne pripada,to je odbaceno(ne prihvata se)“.

Sa famelijom treba odrzavati osnovne kontakte kako ne bismo bili od onih koji prekidaju rodbinske odnose. Ako oni ne zele da imaju s vama nista radi toga sto nastojis da se pridrzavas Pravoga puta, onda je slabost i uzrok u njima a ne u tebi. Ne zalosti se radi toga U najmanju ruku dovi Allahu da tvoga supruga uputi na pravi put,a I ostale clanove rodbine,ako su podobni za upute.

On kao clan te obiltelji treba da zauzme stav I da brani clanove svoje obitelji. To je u najmanju ruku moralna obaveza. Posto se radi o istim roditeljima, ne mogu da shvatim zasto njega pozivaju da plati sve troskove. Pa zar ti isti roditelji nisu bili sebebom da I ostali clanovi obitelji dodju na ovaj svijet?? Ako ima mogucnost neka im pojasni da ima poslovne I porodicne obaveze putem telefona ili maila.Onoga trena kada mogne doci ce I obici ce fameliju . Zahvala pripada Allahu subhaneh sto nas pocasti islamom I uputom. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta