Odgovori

Ženski sekret i abdest

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum we rahmetullah we berekatuhu!

Molim Vas da mi odgovorite na pitanje koje muci mnoge sestre, a to je da li zenski sekret kvari abdest? Pokusavala sam doci do odgovora i ulema se razilazi. Ovo je veoma vazna stvar, za nju nema dokaza da kvari, ali je to misljenje ucenih pojedinaca, dok drugi opet tvrde da se misljenje bez dokaza ne moze uzimati za tako vaznu stvar.

Na strani www.annisa.net, na home-pagu, sam nasla tekst o tome,(Propis zenskog sekreta-bijelo pranje) molim vas procitajte ga, jer su neke sestre javile da to nije tacno, da je sestra pogresno prevela sa arapskog, a neke opet smatraju da jeste. Allah najbolje zna.

Da Vas Allah nagradi za vas trud, ovo je zaista veoma vazna stvar o kojoj je tesko doci do podataka. Mnoge sestre cekaju vas odgovor.Esselamu alejkum!

Odgovor:

We alejkumusSelam we rahmetullahi we berekatuhu

Svaka tecnost kao I bilo sta drugo sto izadje na dva tjelesna otvora za fizioloske potrebe,uzrokuje gubitak abdesta I svako mjesto na tijelu I odjeci izlozeno tome treba oprati. Ako tecnost izlazi neprestano, onda se to tretira kao istihada. U slucaju da se radi o mokraci, spolni organ treba prati I abdestiti se za svaki namaz. Poslanik a.s. je rekao zeni koja je imala istihadu: *Abdesti se za svaki namaz*

Pustanje vjetrova ne iziskuje pranje cmara, nego prouzrokuje gubitak abdesta I abdest se treba ponoviti.Na isti nacin tretiramo I san, doticanje spolnoga organa I konzumiranje devinoga mesa, tj.duzni smo obnoviti abdest.
A od Allaha dolazi uputa.

Odgovorio Sejh IBN BAZ rahimehullah

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta