Odgovori

Brak između rodbine

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

1.Ovako zanima me ovako do kojeg stepena u Islamu je zabranjeno se uzimati u brak tj. do kojeg koljena se racuna rodbina.

2.Zanima me koje koljeno dodju dvije osobe od kojih su pranene od tetica djeca ? Molim odgovor i nije nikakva sala Boga mi ,Nadam se skorom odgovoru

Odgovor:

We alejkumusSelam,

Zahvala pripada Allahu subhaneh,

1. Amidzisna i teticna u islamu su dozvoljene. To je ono sto je najblize od rodbine da je islamom dozvoljeno zeniti. Nakon njih, sve sto je dalji rod je na vecem stepenu halala.

Allah je definisao skupine onih koje su nam zabranjene,u ajetu: Sura: 4. [An-Nisa (Žene)] Ajet: 23 *Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše, i pomajke vaše koje su vas dojile, i sestre vaše po mlijeku, i majke žena vaših, i pastorke vaše koje se nalaze pod okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose, – ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh -, i žene vaših rođenih sinova, i da sastavite dvije sestre, – što je bilo, bilo je, Allah zaista prašta i samilostan je* A Allah najbolje zna!

2. Ne znam odgovor na ovo pitanje

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta