Odgovori

Dova poslije pročitanog Kur’ana – Sehvi sedžda

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

1. Ne znam šta znaći sehvi seđda i kako se obavlja
2.Još me zanima imam Ku’ran na bosanskom prevodu pa sam ga proućila, da li je isto kao da je i na arapskom šta treba da poslije ućim po završetku Ku’rana i molila bih vas da mi kažete kako glasi dova tj. šta treba sve da se proući?
Eselamualejkum .

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

1. Sehvi sedzda je sedzda koja se ucini naknadno radi odredjenoga propusta u namazu. Sastoji se od dva spustanja lica na sedzdu I jednoga izgovora tekbira izmedju njih. Moze se uciniti prije ili poslije predaje selama,jer su obe predaje po tom pitanju validne.

2.Onaj ko uci kuran na arapskome nije isti kao onaj ko ga uci na trankript ,jer Allah je objavio Kur’an na cistom Arapskome jeziku.Treba da se potrudis savladas harfove I onda za svaki prouceni harf imaces 10 sevapa. Sto se tice odredjene dove koja se uci po zavrsteku proucenoga Kur’ana, one se nalaze na kraju svakoga mushafa ali na arapskome jeziku, tako da je to joj jedan dodatni impuls da sto prije savladas sufaru.

Allah subhaneh poznaje sve jezike I svaka dova koja bude iskreno Allahu upucena a ne sadrzi nesto sto je zabranjeno ili sirk, bice primljena. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta