Odgovori

Gubljenje abdesta dodirivanjem psa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Volio bih znati dali se gubi abdest ukoliko nas pas dodirne ili ga pomilujemo?

Da vas ALLAH nagradi !!!

Odgovor:

Ebu Talha r.a. prenosi da je Poslanok s.a.v.s rekao :” Meleki ne ulaze u kuce u kojoj se nalazi pas ili slike ” ( Buharija i Muslim)

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Poslanik s.a.v.s rekao : ” Ko bude drzao psa ,osim u svrhu cuvanja stoke i usjeva ,svaki dan ce mu nagrada za dobra dijela biti umanjivana koliko je brdo Uhud(kirat)” (Buharija)

A u Muslimovom sahihu se jos prenosi “Ko bude posjedovao psa,osim psa za lov ili cuvanje toke i usjeva,nagrada ce mu svaki dan biti umanjivana kao dva kirata”(brdo Uhud) (Muslim)

Pozeljno je po sunetu tj seriatu imati psa radi lova i cuvanja imovine ali ne treba ga drzati u kuci.

Sto se tice postavljenoga pitanja,Sejh Usejmin rahimehullah smatra da ukoliko pas lizne dio odjece ili tijela,duzni smo ih oprati 6 puta vodom onda 1 put zemljom.Sejh Dzibrin je stava da onaj dio koji pas olize potrebno je oprati samo jedanput,I da taj cin ne kvari abdest.

Iz predostroznosti,preporucujem da se ipak promjeni abdest,I to samo u slucaju da dodje do dodira psecije pljuvacke sa dijelom tijela.Ako bi nas okrznuo ili onjusio pas ili dodirnuo drugim dijelom tijela,nismo duzni odjecu promjenuti,niti obnavljati abdest.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta