Odgovori

Žena koja prestane da klanja, posti…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum

Da li zadrzati zenu u braku,sa kojom imam dijete, koja je prestala klanjati, postiti i koja je nepokorna.

Da vas Allah azze ve dzelle nagradi.

Odgovor:

Poslanik a.s. je rekao u hadisu da je zena stvorena od krivoga rebra. Ako ga pokusas ispraviti, znaj da neces uspjeti,a njeno lomljenje oznacit ce rastavu braka. Svako od nas duzan je da preispita sebe I svoje postupke, prije nego dusa dodje u grkljan. Duzan si da je savjetujes, opominjes Allahovom kaznom, spomenes cesto puta nagradu koju je Allah odredio za pokorne robove, kako bi skinuo breme odgovornosti sa sebe.

S druge strane ko ti moze garantovati ta nova koju bi nasao da ce biti bolja?? Mozda je to od Allaha iskusenje tebe da preispita jacinu tvoga imana, jer lahko je rijecima nesto tvrditi, bez djela to u islamu ne vrijedi mnogo. Mozda je radi tvoje nepaznje ili skrnavljenja njenih licnih prava to ucinila da bi ti ukazala na neke tvoje prijestupe. Nastoj da razgovaras s njom otvoreno o tom problemu, kako bi ustanovio korijen problema.

Ako vec odlucis da ne zelis da je zadrzis, onda je lijepo otpremi, nakon sto provede tri mjesecna pranja kod tebe. A to je dovoljan period da se izmirite ukoliko postoji mogucnost kompromisa I dogovora. Najvecu stetu nanijet cete dijetu koje ni krivo ni duzno ce odrastati razdvojeno od roditelja, kojem ce trebati sva moguca vasa licna podrska I pomoc.

Ne zaboravi da klanjas istiharu namaz, odredjen vremenski period od dva cetiri ili vise parnih rekata u kojima ces Allaha zamoliti da ti olaksa kako bi donio pravilan sud I odluku. Onoga trena kada budes potpuno ubijedjen I siguran u ispravnost svoje odluke, onda cini konkretne korake.

Allah upucuje na Pravi Put koga zeli,a koga zeli ostavi u zabludi.

Molim Allaha da vam olaksa vase stanje,a onaj ko se Allaha boji On ce mu izlaz naci.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta