Odgovori

Fetve o ženskim pitanjima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJA I ODGOVORI

Pitanje:

Ponekad citam neka djela iz oblasti tefsira (komentara Kur’ana), a nisam cista, jer sam u mjesecnom ciklusu i slicno. Da li u tome ima neke smetnje i da li sam zbog toga grijesna? Molim vas da mi odgovorite, Allah vas svakim dobrom nagradio.

Odgovor:

Nema smetnje u tome da zena u menstruaciji ili sa posleporodjajnim krvarenjem cita knjige iz oblasti tefsira, kao i da uci iz Kur’ana, ali bez boticanja Mushafa, na osnovu jednog (od dva) misljenja ucenjaka koji se smatra ispravnijim.

Sto se tice osobe koja je dzunup, ona ne moze uopce uciti Kur’an sve dok se ne okupa. Takva osoba moze uciti i proucavati hadiska, tefsirska i druga djela, ali bez citanja ajeta, a na osnovu onoga sto se prenosi od Vjerovjesnika s.a.w.s., da ga nista osim dzunupluka nije sprjecavalo od ucenja Kur’ana. Od njega se u okviru hadisa, koji biljezi Ahmed, s dobrim senedom, navodi da je rekao: ” A dzunupa sto se tice, ne i ne, pa makar i jedan ajet.”

Sejh Ibn Baz
**************************************

Pitanje:

Kakav je tretman covjeka koji je u nedoumici da li je izgubio abdest ili ne?

Odgovor:

U slucaju kada je covjek u nedoumici da li je izgubio abdest ili ne, ono sto se smatra punovaznim i osnovom jeste da je covjek pri abdestu (cistoci) i da ta nedoumica nema nikakvog uticaja. Takav stav temelji se na rijecima Vjerovjesnika, s.a.w.s. kada je upitan o covjeku koji tokom namaza osjeti nesto, i u kojima kaze: “…nece prekinuti namaz sve dok ne cuje glas (pustanje vjetra) i osjeti smrad.”

Vjerovjesnik s.a.w.s. objasnio je da je u slucaju ovoga covjeka punovazan abdest sve dok se ne bude sigurno u to da je on izgubljen. Sve dok se radi samo o nedoumici, takav covjek ima abdest i moze klanjati, tavafiti, uciti Kur’an… To je ono sto je osnovno i punovazno. Hvala Allahu dz.s., na lahkoci i uzvisenosti vjere Islama.

Sejh Ibn Baz
**************************************

Pitanje:

Kada se zena koja je imala menstruaciju okupa prije izlaska Sunca, da li je duzna klanjati aksam i jaciju? Isto tako da li je duzna klanjati podne i ikindiju ako se okupa prije zalaska Sunca?

Odgovor:

Ako se zena, koja je imala menstruaciju ili bila u nifasu, okupa prije zalaska Sunca, duzna je klanjati podne i ikindija-namaz, u skladu s ispravnijim od dva misljenja uleme. Isto tako duzna je klanjati aksam i jaciju, ako se okupa prije zore.

Takav stav se prenosi od Abdurrahmana ibn-Avfa i Abdullaha ibn-Abbasa r.a., i to je stav vecine ucenjaka. Ako se, pak, zena okupa od menstruacije ili nifasa prije izlaska Sunca (tj. nakon nastanka zore), duzna je klanjati sabah-namaz, a Allah je Taj Koji uputu daje.

Sejh Ibn Baz
****************************************

Pitanje:

Da li Uzviseni Allah prima dove i istigfare zene sa menstruacijom?

Odgovor:

Da, to je dozvoljeno, pa cak i pozeljno da zena sa menstruacijom sto vise upucuje dove, istigfar i zikr i sto vise obraca se Allahu. Narocito je to pozeljno u odabranim trenucima. Onda kada za prihvatanje dove postoje svi uvjeti, Allah dz.s., prihvatit ce je, kako od drugih zena tako i sa menstruacijom.

Sejh Ibn Dzibrin
****************************************

Pitanje:

Nisam napostila dane posta koji su mi prosli zbog mjesecnog ciklusa, a neznam broj tih dana, sta sam duzna u vezi s tim?

Odgovor:

Postovana sestro, ti si duzna nastojati istaziti i utvrditi broj dana i napostiti onoliko koliko smatras da nisi postila. Istovremeno, od Allaha dz.s., ces traziti pomoc i uputu, a “Allah nikoga ne opterecuje preko njegovih mogucnosti.” (El-Beqara: 286)

Prema tome, ti treba da se potrudis, da istrazis broj propustenih dana i da budes predostozna, te da napostis onoliko koliko smatras da si propustila. Uz to, duzna si da se pokajes Uzvisenom Allahu. Allah je Onaj koji upucuje na ono sto je ispravno.

Sejh Ibn Baz

Iz knjige: “Fetve o zenskim pitanjima”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta