Odgovori

Da li je muslimanu dozvoljeno prodavati krstove?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selamun Alejkum!

Dali je nama muslimanima dozvoljeno u svojim radnjama prodavati krstove (suveniri),i  slike crkvi i katedrala. Molim vas jako mi je vazno da mi sto prije odgovorite. Ako mozete navesti koji hadis ako ima u vezi te vrste prodaje. Selam Alejkum.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ono sto je bitno naglasiti ovdje jeste: Muslimanu nije dozvoljeno pomagati nevjernika na bilo koji nacin u obiljezavanju I slavljenju njihovih praznika, a u to spade prodaja onoga sto im neposredno sluzi u njihovim praznicima I slavama. Sejhul Islam Ibn Tejmijje r.a. u djelu “Iktidaus-siratil-mustekim fi muhalefeti ashabil-dzehim”, kaze: “Sto se tice toga da muslimani prodaju nevjernicima ono sto ce im koristiti (ili uzdici)za vrijeme njihovih praznika, poput hrane, odjece, mirisa I vjerskih obiljezja, ili im poklanjaju navedeno, sve potpada pod potpomaganje odrzavanja njihovih praznika, sto je islam zabranio. Ovaj stav zasniva se na serijatskome pravilu koje glasi:

“Muslimanu je zabranjeno prodavati nevjernicima grozdje ili sok koji ce oni koristit za spravljanje alkohola. Isto tako nije muslimanu dozvoljeno prodavati nevjernicima oruzje koje ce koristiti u borbi protiv muslimana. Potom je Sejhul Islam Ibn Tejmijje citirao malikijskog ucenjaka Abdul Melika b.Habiba:

´´Zar ne vidis da muslimanima nije dozvoljeno prodavati krscanima bilo sta sto ce koristit da bi obiljezili svoj praznik? Ne smiju im prodati meso, zacine, odjecu, niti iznajmiti jahalicu, niti pruziti bilo kakav oblik pomoci. Ako bi se nesto od nabrojanog ucinilo, onda taj postupak predstavlja uzdizanje I postivanje njihovog sirka I potpomaganje u njihovom nevjerovanju.´´”

Molim Uzvisenoga Allaha da te ucvrsti na Istini I da te udalji od zablude I opskrbi te halal nafakom. Neka je salavat na posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta