Odgovori

Sjećanje na mrtve

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

We Esselam Alejkum.

Evo jedno pitanje nakon duzeg vremena pauze, jer htio sam propustiti drugima prednost koji imaju hitnija pitanja.

Ali sad evo sam dosao sa dzenaze komsinice koja je mlada umrijela i tu na dzenazi bilo je 4 ili 5 hodza. Njihovo ponasanje na dzenazi nikako mi se nedopada, dosta su neozbiljni a jedan od njih sjedio je na jednom salivenom mezaru i smijao se nesto. Samo se treba sjetiti sta je Muhamed a.s rekao za sjedenje na kaburu. Dok ispred njega je bio sin od te zene sto je umrijela, koji je bio skrhan od bola za svojojm majkom.

Dok sam ih tako gledao doslo mi je uglavu da cu i ja jednom mozda nekog iz familije morati sahraniti, i da cu morati zvati njih. Poznato je u mom mjestu i to je svagdje tako da se hodzi daje plava koverta, kad zavrsi sa dzenazom. Rijetko koji odbije i ako sam zna da cini grijeh uzimajuci tu kovertu i zna da je to novitet u vjeri.

Sad postavljam pitanje vama, dali je grijeh od onog sto daje njima tu kovertu ili im ostavlja na izlazu pa kad oni podju pa koji hoce da uzme? Jer danas sutra desi mi se smrtni slucaj u familiji, dali trebam uciniti isto kao i vecina naroda sa kovertama ili pak ne.. Lijep Sellam.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Kur’an se može uciti pred duše umrlih na nacin da svako uci svome preminulom i za to ne uzima bilo kakvu materijalnu nadoknadu. Ucenje Kur’ana za pare nije ispravno. Pogrešno je, takoder, shvacanje da umrli imaju koristi iskljucivo od ucenja Kur’ana.

Prema jednoglasnom mišljenju islamskih ucenjaka mrtvi imaju koristi od:
1. Dove koja se upucuje Allahu za oprost njihovih grijeha,
2. Sadake koja se za njih dijeli i
3. Hadža (i umre) koji se za njih obave. Ostali oblici sjecanja na umrle su diskutabilni.

Zato upucujmo dove Svevišnjem Allahu da se smiluje našim preminulim, oprosti im grijehe, predje preko njihovih hrdjavih djela i uvede ih u Džennet. Dijelimo za njih sadaku! cinimo djela koja su od opce koristi za društvo pa onda poklanjajmo sevape od tih dijela pred duše naših merhuma. Ako smo u mogucnosti, obavimo za njih hadž i umru. Od toga, naše rahmetlije, zasigurno, imaju koristi.

Allahu, smiluj se nama i našim umrlim i podari nam Svoju milost i okrilje! Amin!

A Allah upucuje na ispravan put!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta