Odgovori

Muž koji puši krijući

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

As salamu alejkum

Moje pitanje glasi; moj muz i ja prakticiramo vjeru elhamdulillah ne davno smo se uzeli, al imam jedan problem on krijuci od mene pusi, mada sam ga jednom vidjela i rekla mu da mi se to nesvidja jer je haram i on je s zakletvom rekao da nece vise, proslo je nekoliko dana opet je poceo pusiti, i sad sta ja sad da radim? Molim te za savjet da vas Allah nagradi, amin!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Zakletva Allahom ukoliko se ne ispostuje, iskup za nju je tri dana posta, ili da se tri siromaha nahrane prosjecnom hranom kojom hranite sebe. Posto je porok pusenja veoma aktuelan u sirim muslimanskim sredinama, nezahvalno je u nekoliko recenica srociti kompletan odgovor. Stav islama o ovom poroku je jasan, a preporucio bih da zajedno poslusate audio predavanje na ovu temu. Nalazi se na linku:

Pasivno pušenje – ubitačna opasnost

Američki medicinski stručnjaci upozoravaju radnike u gastronomiji, a posebno one koji rade u restoranima i barovima u kojima je dozvoljeno pušenje, da se bilježe velike količine otrova u tijelu radnika i to poslije samo jedne smjene na poslu. Ovo opažanje je utoliko značajno jer je pušenje osnovni uzrok raka pluća.

Istraživači su pregledali radnike nepušače iz Oregona koji su samo poslije osam sati rada u baru u kojem se puši imali značajne količine otrova u svome tijelu. Studija o radnicima nepušačima koji su zbog poslovnih obaveza stalno izloženi dimu cigareta objavljena je u američkom časopisu “Public Health”.

U istraživanju su učestvovala 52 radnika nepušača. Rezultati su na kraju studije pokazali da se nivo otrova u tijelu radnika svakog sata povećava za 6%. Pasivno pušenje odgovorno je za 3.400 oboljenja od raka pluća godišnje i to samo u SAD-u.

Molim Allaha da vam olaksa kako bi sto prije uvidjeli stetnost ovog poroka, amin!

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta