Odgovori

Da li žrtvovati svoj život zbog onoga što će narod reći?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam. Imala bih jedno delikatno pitanje molim vas da mi odgovorite. Prvo kao covjek pa zatim kao strucnjak molim vas. Udata sam imam dvoje djece. Moj brak je bio uzasan do prije godinu dana. Nemam vremena ni prostora da opisem sve detaljno ali ako vam kazem da sam u tom braku bila samo predmet za iskoriscavanje bez prava glasa, bez prava na ista, jednostavno samo sam bila tu onda kad sam potrebna, tretirana sam kao predmet.

Prije godinu pa i dvije pocela sam da se budim, neznam ali pocelo mi se vracati samopouzdanje sada stojim cvrsto na svojim nogama i ne zelim vise da trpim ponizenje i jos mnogo sto sta sada moj muz se sta znam promijenio osjecam da je sve na silu da bi mozda pokusao u dogledno vriojeme da ostvari ponovo dominaciju koju je imao ali i ako nije to ja nezelim vise da zivim sa njim jednostavno ljubavi vise nema, nestala je sa uvredama, udarcima, ponizenjima.

Nemogu sebe da prisilim, nemogu, nije me strah Allahove kazne jer ON zna najbolje kroz sta sam sve prosla ali sobzirom na moje patrijarhalno vaspitanje strah me reakcije ljudi. Sad mi odgovorite sta vi mislite da li vrijedi zrtvovati svoj zivot zbog onoga sto ce narod reci?

Hvala!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Uistinu je tuzna vasa prica, ali isto tako oslikava stanje ne samo vase nego mnogih porodica koje su bile prvenstveno zasnovane na nekom dunjaluckom interesu, na laznim obecanjima,kulama I vilama gradjenim na nebesima Itd. Mnogi roditelji I dan danas ne shvataju koliko je vazno postupiti po hadisu poslanika a.s. kada je kazao: “Ako vam dodje covjek cijom vjerom I moralom zadovoljni, ozenite ga, u suprotnom svijetom ce zavladati velika iskusenja.”

Roditeljima je bilo bilo da udaju kcer za zeta koji je posjedovao ili novac ili polozaj ili ugled u narodu. Sve je to prolaznoga vijeka, jer bez vjere u Allaha I postupanja po njegovim naredbama ta blagodat prelazi u iskusenje I kaznu koju Allah naizmjenicno daruje jednima pa onda drugima. Najveca nesreca ogleda se upravo u tome sto trpe nevina I neduzna djeca, koja budu predmetom ismijavanja, tlacenja, terorisanja, dok nemocna majka bez mogucnosti da sta promjeni, ili trpi dok se ne unisti sva ili posegne na muza nozem pa prekrati muke njemu pa onda sebi kako bi izbjegla odgovornost I posljedice doticnoga cina.

Poneka majka, uspije da se trgne iz sna, da skine koprenu sa ociju I pokusa da izmjeni stanje na bolje poput tebe. U samom korijenu problema je odgovor. Brak zasnovan na nekom dunjaluckom interesu, ne moze dugo opstati. U hadisu se kaze: “Zenu udaje cetvero: imetak, porijeklo, bogatstvo I vjera. Uzmi onu koja je pobozna, spasen ces biti.” Ovaj hadis je spomenuo zene, ali se eksplicite odnosi I na muskarce I Vjerski odgojenom insane treba dati prednost, ako nam dodje kao prosac.

Nemoj sebi prebacivati to sta ce narod da kaze, jer se nisi udala za narod. Kako god da postupis, znaj d ace oni od muhe medvejda naciniti. Tvoj zadatak po meni jested a nadjes pogodnu priliku I otvoreno razgovaras sa muzem. Mozda mu je omrzao zivot s tobom, mozda je zavolio mladju, mozda vise nisi lijepa kao prije I sl. Neka se izjasni po tom pitanju. A ti ako imas nekoga iz svoje porodice dovedi kao svjedoka(oca,starijeg brata), neka budu svjedoci vasem dijalogu.

Ukoliko mu je omrzao zivot s tobom, neka bude jasan I glasan. Da sacuvas svoj I djeciji razum, ponos, vjeru I cast, mnogo je bitnije I prioritetnije, nego da svakodnevno trpis uvrede psovke I udarce. Svakome od nas Allah ce sigurno dati izlaz. Samo je preduvjet da se Allaha bojimo,iskreni Allahovi robovi budemo,dobrim djelima I pokornoscu da se ukrasimo. Ovaj dunjaluk je isuvise kratak I prolazan da bi Imala vremena da kalkulises I gubis dragocjeno vrijeme koje nam je dato na dar.

Pokaj se Allahu iskrenom teobom, preispitaj svoja djela, osloni se na Allaha, a On je kao Pomagac najpotrebniji.

Molim Allaha subhaneh da ti ucvrsti koake na putu istine, da ti podari mudrosti I sabura kako bi iznasla najbolje rjesenje I da te uvede u Dzennet sa poslanicima,sehidima iskrenima a oni su uistinu najbolje drustvo.

Allahumme amin,

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta