Odgovori

Kada se zikri?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamualejkum, Kada se pravi ZIKR posle sunneta ili poslije Farza?? Dali ima neko Hadis o ovome?? Dali je Bidat praviti zikr poslije sunneta??

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ukoliko imadnes mogucnost da nabavis knjigu “Hanefijski fikh,1.dio” imat ces mogucnost da pronadjes Poglavlje koje nosi naslov “Zikr nakon obaveznih namaza”
Naslov sa svojim sadrzajem jasan je. Na to nam ukazuje I cinjenica da nakon sunnetskih farza I ikindijskih farza nema dodatnih rekata, sto potvrdjuje naslov doticnoga poglavlja.

Po meni je prece da se imami I oni koji imaju uticaja se okrenu ka narodu I poduce ih osnovnim propisima vjere, jer dati pravilne odgovore melekima u kaburu I umrijeti na cistoj vjeri sa pravilnim ubjedjenjem na srcu i dusi, mnogo je prece nego raspravljati oko pitanja koja su sporedna i ne ticu se direktne ispravnosti samoga namaza.

Mnoge dzematlije ne poznaju imanske I islamske sarte kako treba nabrojati, a kamo li pojasniti I o svakome po nekoliko recenica poduciti svoje potomstvo. Sistem prioriteta kod nas je totalno poremecen, a vjeru ucimo “Z BRDA Z DOLA” I tu se krije nasa najveca slabost.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta