Odgovori

Imala sam bračni odnos, pa mi se pojavio mjesečni ciklus

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Sve do prekjuče osječala sam takve znakove kao da hoču da dobijem hajz, ali niodkud ga nije bilo.. juče za sabah pojavio se onako tamno žuti, nekako naranđasti izcjedak i 1 mm komadič krvi.. več sam mislila da je hajz pa nisam klanjala.. za vrijeme podne več se i to smanjilo (bilo je samo tamno žute boje), nestalo, tako da sam za vrijeme ikindije naklanjala sabah i podne (jesam li postupila pogrešno?) do večera več je skroz nestalo traga.. pa sam sa mužem imala bračni odnos.. i to me sad najviše brine, jer danas kad sam ustala za sabah dobila sam hajz.. dali sam pogriješila jer smo imali odnos, a sigurna sam bila da nije hajz.. jesam li griješna?

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Ukoliko žena ima fizički akt ljubavi sa svojim mužem a ne zna da ima menstruaciju, u takvom slučaju nema grijeha niti krivnje jer nisu imali namjeru takav grijeh počiniti da su znali.

Prenosi se od Ibn Abbasa, r.a., da je Poslanik, s.a.w.s., rekao: ”Doista Allah oprašta mom ummetu nehotičan grijeh i zaborav, te ono što učine pod prisilom.” (Hadis je Hasen. Prenosi ga Ibn Madže, Bejheki i dr.)

U tvom slučaju smeđkasti sekret bio je popraćen bolovima (znaju biti i grčevi) što ukazuje da je to bila menstruacija i nije bio nifas jer nifas je krv koja istječe prilikom rođenja dijeteta.

Preporučujem vam da radite slijedeću stvar kako bi ste se oporavili i očistili na ispravan način:

Da obavljate nuždu, veliku i malu, u čučećem položaju prilikom menstruacije (a i mimo menstruacije), jer na takav način ispravno se čistite i ne ostaje ništa u vašoj utrobi. Komadić krvi koji se je pojavio ukazuje da prilikom menstruacije ne izbacujete svu prljavu krv. Ovo je veoma opasno i mnogo žena ne zna, ne znaju ni posljedice. Kod našeg naroda udomaćila se izreka: ‘Žena koja rađa je zdrava žena.’ A zašto to? Zato što prilikom porođaja one se očiste ove krvi koja ostane u utrobi. Tako da prilikom porođaja mogu se primjetiti ugrušci i komadići krvi.

Mnogo danas žena ima ciste, tumore ili rakove uterusa upravo zbog ovog razloga, ne izbace svu krv za vrijeme menstruacije. Ta krv koja ostane u utrobi dovodi do mnogo problema, pa čak i do bolova pred novu menstruaciju, jer treba da izlazi nova menstruaciju ali ne može potpuno da prolazi zbog ostataka stare menstruacije, pa se polako gomila i problem povećava, sve dok tijelo to nečim ne zatvori i time se začne cista). A Allah zna najbolje.

prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta