Odgovori

Želim se okrenuti vjeri – nerazumjevanje roditelja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-Selamu alejkum,

nisam znala kome da se obratim, a da mi se ne pocne smijati. Naime, ja sam ucenica osmog razreda i ove godine odlazim u srednju skolu na dalje skolovanje, ako Bog da, odlucila sam da vas pitam za savjet u nadi da ce te mi pomoci. Ja bih zaista voljela da ovaj dunjalucki zivot provedem u pokornosti Allahu i da upisem medresu kako bih mogla sto vise da naucim o islamu, ali moja porodica nije posebno okrenuta vjeri i ne znam kako bi oni reagirali na to. Problem je u tome sto ne znam kako da im reknem da zelim da upisem medresu, a ne neku drugu skolu. Mene je srce uviek vodilo ka Allahu i Njegovom Poslaniku, s.a.v.s., i odavno mi je vec zelja da klanjam svih pet dnevnih namaza i da postim tokom mjeseca Ramazana, medjutim mama mi nedozvoljava da postim jer strahuje da necu moci izdrzati, a sto se tice namaza sada sam pocela klanjati samo sabah.

Molim vas da me posavjetujete kako da im kazem za svoju odluku, ne znam kako bi mogli reagirati i strah me je da mi nedopuste isto kao sto mi nedopustaju da postim… Molim vas da mi ubrzo odgovorite kako bih znala sta cu uraditi. I samo bih jos zahvalila Allahu sto je dao vama da mozete ljude pozivati na pravi put. Hvala pripada samo Allahu.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Drago nam je da želiš da se okreneš islamu i da budeš Allahu zahvalna, tj. pokorna. U islamu ima zlatno pravilo koje glasi: nema pokornosti stvorenju u nepokornosti Stvoritelju. Trenutno u Bosni medresa ti je najbolja srednja škola kad je usporedimo sa ostalim školama koje imamo. Lijepo je što želiš da upišeš medresu, ali moraš da imaš na umu, da u medresama te podučavaju islamu kroz tradicionalno shvatanje vjere, tj. učićeš neke stvari koje nisu od vjere kao da je vjera, npr: mevludi, tehvidi, salla… Moraš da naučiš da se ova vjera bazira na Kur’anu i Sunnetu a ne na adetu (običaj u nekoj sredini) i mišljenju nekog čovjeka. Pa ako se upišeš u medresu, onda na osnovu toga radi i prihvataj ono što naučiš.

Drugo, ti imaš veliki problem što neklanjaš namaz. Ukoliko bi u takvom halu umrijela, nikad se ne bi spasila, a Allah zna najbolje. Moraš početi klanjati svih pet namaza. Nemoj da te dočeka slijedeći namaski vakat a da si ga propustila, jer šejtan je samo jednu sedždu odbio pa vidi kako će završiti.

Reci roditeljima da želiš da se upišeš u medresu i objasni zašto, i reci im da ako te ne pošalju u medresu da nećeš ići u neku drugu srednju školu. Medresa ili ništa! Potajno opet predaj papire i čekaj da ti se roditelji razmekšaju. Ukoliko bi otišla u neku drugu školu, znaj da bi bila gotova. Tvoja volja za islamom bi ostala samo san i pusta želja. Drugovi i drugarice bi te brzo preveli žednu preko vode, i malo po malo ti bi počea ići od kafića do kafića, momci, dim, cigare, alkohol… Ja ne znam budućnost, ali koliko se divnih djevojaka upropastilo u ”našim” srednjim školama.

Prvo, uspostavi svih pet namaza, pokrij se propisno i sedmicu dana prije nego što im želiš da saopštiš vijest, da se želiš upisati u medresu, ustani i klanaj noćni namaz u zadnjoj trećini i dok si na sedždi traži od Allaha da ti olakša, da te sačuva i da otvori srca tvojih roditalja prema tvojoj odluci. Do tad, slušaj na mp3 predavanja od šejha Safeta Kuduzovića i Hafiza Muhameda Porče, kako bi imala neku osnovu za medresu.

Pogledaj ovaj film sa svojim roditeljima: “Čuvajte sebe i porodice svoje od vatre” i reci da ćeš isto i ti tražiti od Allaha, ako ti ne omoguće da praktikuješ vjeru.

Na kraju molim Allaha da te sačuva. Javi nam se šta si uradila i kako je sve prošlo, jer si nas ostavila u brigama i ovo tvoje pitanje nije nikako smiješno. Dovićemo Allahu da te uputi i sačuva i olakša.

A Allah zna najbolje.

Na pitanje odgovorio Abdullah Mujić prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta