Odgovori

Gušim se u grjesima – kako da se iskreno pokajem?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Ovako, ja griješim, normalno, kao svako na ovoj zemlji. Ali sad sam počeo da prakticiram islam i opet radim mnogo grijeha, ali problem je ja bi se pokajao i sve, medjutim ne mogu i ne osjećam nikakav bol ili da me je kakav strah ili šta od tih stvari. Ja kažem da se kajem i obećam Allahu da se neću vraćati tome grijehu, ali se opet vratim. To je sad postala svakodnevnica. Ne mogu da se iskreno pokajem n.pr. za cigare, za zinaluk, za pogledima drugih žena, mada klanjam sve namaze od unazad 2 mjeseca samo sam jedan propustio sa razlogom i bio presto pušiti i opet počeo, mada čitam i Kur’an.

Ali mi je gore što ne osjećam ništa što se tiče grijeha, mene to ne peče u prsima, a kamoli da bi još zaplako. Nisam još nikad. Znam da će te mi reći ne gubi nadu u Allaha, ali se ništa ne mijenja, ja samo grješim i dalje, ali bez savjesti šta da radim???

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Drago nam je što si se okrenuo vjeri i postao musliman. Oslabio ti je imanski imunološki sistem i lahko ga napadaju prohtjevi i strasti, a iza prohtjeva i strasti se krije prokleti šejtan, pa mu nemoj biti pokoran. Sjeti se ko ti je dao sve blagodati, pa zar ćeš Allahu uzvratiti nepokornošću. U tvom slučaju savjetujem ti da sebi promjeniš zajednicu i društvo. Nađi sebi društvo koje je u vjeri, koji paze na Allahove granice i kloni se grijeha i nastavi sa pokajanjem, pa ukoliko tako nastaviš, vidjećeš promjenu. Ti se trudi što više možeš. Radi tako dok ti srce ne smekša. Griješi onoliko koliko možeš da podneseš vatru Džehennemsku i gledaj prema kome se griješiš i neka te bude stid Allaha Uzvišenog.

Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik, alejhi selam, rekao: “Uistinu kada čovjek pogriješi, na srcu mu se upiše crna tačka (mrlja), pa kada učini istigfar (zatraži oprost) i pokaje se, njegovo srce se očisti. A kada se ponovo vrati grijehu onda se mrlja uveća, dok ne obuhvati cijelo srce i to je prekrivanje koje Allah spominje: `A nije tako! Ono što su radili,prekrilo je srca njihova.`” (Bilježi Tirizmija)

Obilazi bolesnike i podsjećaj se na Allahove blagodati prema tebi, klanjaj dženaze i prisustvuj njihovom ukopu, i sjeti se da ćeš i ti jednog dana tamo biti sam.

Pogledaj slijedeće video filmove: “Allahova milost”
“Nastup smaka svijeta”

I uči svakodnevno: “O Ti koji prevrćeš ljudska srca,učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri.

Molim Allaha da te učvrsti u pokornosti. A Allah zna najbolje.

Odgovorio prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta