Odgovori

Ilahija u mislima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-Selamu alejkum!

Imam 13 godina, i evo već nekoliko godina klanjam sve namaze, ali u zadnje vrijeme se ne mogu potpuno skocentrisati na namaz. Stalno mislim na jednu ilahiju koja je meni jako lijepa. Kada čujem neku lijepu ilahiju, nikako ne mogu da prestanem da mislim na nju. Treba mi vaše mišljenje, naravno ako možete, da mi preporučite nešto što bi mi pomoglo.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Raduje nas što se interesuješ za svoju vjeru i što si ustrajan na obavljanju namaza. Ilahije su poput soli u hrani, mora se paziti na omjer. Zamjeni slušanje ilahija sa slušanjem Kur’ana. Uzmi da učiš Kur’an napamet. Počni sa 30-tim džuzem ili amme džuz. Odvoji svaki dan najmanje pola sata u kojem ćeš pažljivo slušati jedan dio iz amme džuza, i tako radi svaki dan. Budi ustrajan i radi na tome da postaneš hafiz Kur’ana.

Uči Kur’an napamet, bez obzira koliko ti godina trebalo. Ono što naučiš napamet pročitaj i u prevodu, kako bi znao što učiš i počni da slušaš predavanja vezana za islam. Zar ne bi volio da dođeš na Sudnji dan a da ti se kaže: ‘Uči i uzdiži se! Lijepo uči i razgovjetno kao što si učio na dunjaluku! Doista, tvoj stepen (u Džennetu) je kod posljednjeg ajeta kojeg proučiš.‘ (hadis) To sa ilahijama ne možeš postići, pa se zato okreni ka učenju Kur’ana, Allah te pomogao. A Allah zna najbolje.

prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta