Odgovori

Učinila sam blud

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum! Imam jedno vrlo delikatno pitanje na koje se, inshaAllah, nadam da cete mi odgovoriti cim prije, jer se bojim da od silnog grijesenja i griznje savjesti pocinjem da ludim. Prije 6 godina, na pocetku studija sam se pokrila, iako sam imala jako mnogo problema sa porodicom, cak sam i od kuce otisla, ali sam se uz Allahovu pomoć izborila i završila fakultet i nasla posao. Ali prije 3 god. sam upoznala momka kojeg sam jako zavoljela. Oboje smo bili studenti i mnogo sam…

razmisljala o tome da li se upustiti u vezu ili ne, ali sam na kraju poleknula jer smo oboje bili na namazu i vjerovala sam da cemo uci u brak ako ikada dodjemo i blizu da pocinimo blud ili imamo bilo kakav fizicki kontakt. Medjutim nakon samo 2 mjeseca poceli smo da imamo fizicki kontakt, ali nikada nismo isli do kraja, cuvali smo moju nevinost za brak. Na zalost u pocetku me nije grizla savjest zbog toga jer sam bila uvjerena da cemo se brzo uzeti, jer smo oboje u islamu i jer se mnogo volimo. Medjutim on nikada nije spominjao brak ili ako bi ga spominjao to je bilo u kontekstu: desit ce se kada Allah odredi, kada budu ispunjeni uslovi, on studira ja studiram i tako.

Nudila sam mu razne opcije, cak sam bila sprmena napustiti posao i otici sa njegovim roditeljima zivjeti samo da bi spasila svoj obraz. Nocima sam patila zbog toga. Zapravo sam zivjela trostruki zivot, jedan u toku dana za nase prijatelje i roditelje, drugi za nas dvoje kada ostanemo sami sa sejtanom i treci za Allah kada bih se gorko kajala zbog svega sto sam radila. Nocima sam plakal kada bi on odi od mene nakon sto bih ga ja oralno svojim ustima zadovoljila. Pocela sam lagati sve ljude oko sebe jer su se svi pitali kao mi nakon 3 god. veze i nakon tolikog osamljivanja, svi su znali da se osamljujemo, nemamo fizcki kontakt. U pocetku je bilo jako tesko slagati, ali sam se vremenom tako uvjezbala da sam znala i samu sebe ubijediti da nas dvoje nemammo fizicki kontakt.

Cijela ova situacija trajala je pune 3 god. Ja sam vec pocinjala da ludim. Vodila sam takav zivot, nisam ga mogla prekinuti, jer sam ga voljela, a pekla me savjest sto cinim veliki grijeh, a on nikako nije htio da se uzmemo. Kada sam vidjela da nista pomaze, zajedno sa prijateljicom sam mu pocela slati neke sms poruke kako bih mu barem malo probudila savjest i kako bi shvatio koliko ja patim i koliko nije uredu to sto radimo. Medjutim sve se tada okrenulo protiv mene. On je saznao za te poruke i cak me lazno optuzio za neke druge stvari i raskinuo sa mnom. Na kraju mi je rekao kako njega ne griza savjest i kako je moja laz mnogo veca od bluda koji smo nas dvoje pocinili, i kako ce Allah prije oprostiti blud nego laz.

Najgore od svega mi je cinjenica da ga, nazalost, jos uvijek volim i da bih mu najvjerovatnije sve oprostila, ako pozeli da se vrati. Ali kada stvari sagledam realno, ne znam kako uopste mogu takvo nesto i pomisliti. Molim vas posavjetujte me, jer ja imam osjecaj da cu od silnih grijeha da poludim.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Islam je zabranio blud i ono što vodi ka bludu; osamljivanje, ašikovanje, dodirivanje i ostalo, jer malo-pomalo lahko se prekorači granica i zaradi grijeh, a onda ostaju posljedice, kako na ovom a tako i na onom svijetu ukoliko se prijestupnici ne pokaju.

To što za vas znači jedan muškarac u životu je pohvalno ukoliko je u braku a ne na zabranjen način. Ja te sad neću koriti jer si i sama svijesna da si bila na rubu propasti od koje te je Allah spasio, pa više i ne pomišljaj da se približiš ivici. Ovo je samo Allahova milost što ti daje priliku da počneš ispravno. Sjeti se da grijeh povlači za sobom grijeh. Počelo je sve susretima, pa onda osamljivanjem i završilo se lažima. U nepokornosti Allahu nema bereketa.

Kakvo je to ismijavanje sa grijesima: koji je grijeh veći!? Pa vi ste ušli u teritoriju onih nepokornih i raspravljate se koji je grijeh najveći. Gleda se prema kome se griješi a šejtanu nije bitno na koji način ćete završiti u Džehennemu, bitno je da dospijete tamo.

Allah određuje šta će se desiti i ko će se za koga udati i oženiti. Pa kad bi se svi ljudi potrudili da ti pribave ono što ti Allah nije odredio, znaj da ti neće moći pomoći. Ti si zaboravila na Allaha i zabavila se tim momkom, pa je Allah dao da se sama o sebi zabaviš. Meni je čudno da što spominješ da ćeš poluditi za tim momkom a pred tobom polaganje računa i stojanje pred Allahom. Sjedi malo, Allah ti daje time out da izađeš sa igrališta strasti i da razmisliš ko ti je priječi, za koga živiš, kuda ideš, da li si vjeru uzela površno, da li Allaha voliš samo kad ti daje dobro a iskušenja ne možeš podnijeti?

Dok čitaš ovu rečenicu, čvrsto odluči da ga ostavljaš radi Allaha i prekini svaki kontakt sa njim, zaboravi ga potpuno, a okreni se pokornosti Allahu i traži načine da se Allahu približiš.

To što bi se ti rado udala za njega ne bi ti značio oprost grijeha već uspostavljanje braka na temeljima grijeha. Opet ti ostaje vraćanje Allahu. Zar ti nije jasno da on tebe ne voli i ne želi. Nisi vidjela da te iskorištava. Ti si njemu ispunila san a tebi je on bio noćna mora i ti bi sad da ludiš. To što te šejtan puni mislima da ćeš poluditi, odmah izbaci sebi iz glave. Ti i on niste jedno za drugo. Počni da živiš islamskim životom, udaj se onako kako to islam propisuje i moli Allaha za bogobojaznu osobu.

Ovdje bih volio tebe i sebe da posjetim da u namazu učimo na svakom rekatu suru Fatihu, a u suri Fatihi tražimo da nas Allah uputi na Pravi put, na put onih kojima je On svoju milost darovao, tj. vjerovjesnika, iskrenih, šehida i dobrih Allahovih robova. A tražimo da nas sačuva puta dviju skupina: onih na koje se je Allah rasrdio jer su znali a zanemarili i onih koji su zalutali, nisu znali kako je Allah propisao ali rade napamet. Pa kada se nečija djela usporede sa ovim zadnjim dvjema skupinama znači da uči Fatihu mehanički a isto tako namaz klanja mehanički, jer namaz treba čovjeka da navodi na dobro djelo a ne na loše djelo. Pa ukoliko nam se povećaju loša djela i postanemo ustrajni u njima, onda moramo se iz temelja ispitati, prvo namaz jer je to naša direktna konekcija sa Uzvišenim Allahom.

Popravi svoje namaze, prisutnost i skrušenost u njima i to će ti biti razgala. Počni da čitaš prevod Kur’ana i izbaci iz svog života sve ono što se kosi sa islamom. Ukoliko ti popraviš svoju vezu sa Allahom- Allah će popraviti tvoju vezu sa Njegovim Stvorenjima. Neka ti ovi grijesi budu velika motivacija da se popraviš a ne da poludiš. Molim Allaha da ti da izlaz iz ove situacije! A Allah zna najbolje.

Odgovorio prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta