Odgovori

Da li da naklanjavam namaze?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ova dva pitanja i odgovora preporucujemo svima onima koji ne klanjaju namaze u njihovo vrijeme u svojim skolama i na poslu, vec naklanjavaju te propustene namaze

Pitanje:

Selam Alejkum! Kao prvo zelim pohvaliti vasu stranicu, jer sam mnogo naucila, a hvala dragom Allahu da me uputio na nju. Trudicu se da budem sto kraca, jer imam nedoumicu. Rodjena sam u porodici gdje roditelji nisu specijalno drzali do vjere. Ipak, Allah je dao da izadjem na pravi put, da se sretno udam i rodim zdravu djecu. Onda su nastupili manji problemi sa sihrima, kazem manji jer su uoceni na pocetku. Lijecila sam se kod sejha kojeg ste mi preporucili i hvala Allahu sad je sve u redu. Pocela sam sve vise i vise citati i istrazivati o nasoj vjeri, pa sam onda postala svjesna svih svojih grijeha za koje…

nisam ni znala da su tako veliki, pa molim Allaha da mi ih oprosti. Najveca sreca u svemu tome je da sam pocela redovno izvrsavati namaz. Medjutim, obzirom da sam trenutno na bolovanju i da se uskoro trebam vratiti na posao, bojim se sta ce biti s mojim namazima pogotovo sto cu u ljetnom periodu stizati samo da sabah i jaciju klanjam redovno. Imam namjeru da naklanjavam ostale namaze, ali znam da naklanjati nije kao klanjati namaz u svom vremenu sto sam naucila na vasoj stranici. Trazim od Allaha da me uputi na pravi put, cak sam razmisljala i da prestanem raditi, jer mi se vjera stvarno omilila i usla mi u srce. Na mom poslu zaista nikako nemam mogucnosti ni javno ni tajno da obavljam namaz. Molim za vas savjet!

Odgovor:

Ve alejkuus-selam!

Uzvišeni Allah je rekao: “Uistinu, namaz je propisan vjernicima da ga obavljaju u određeno vrijeme.” (En-Nisa’, 103.) Tako da se namaz ne može obaviti prije vremena niti je dozvoljeno da se odgađaju (osim kod spajanja kada ima opravdan razlog, kao n.pr. prilikom putovanja)) niti je dozvoljeno ostaviti namaz. Cilj ti je da sačuvaš vjeru, a posla nikad nije nestalo. Ukoliko ne možeš slobodno prakticirati svoju vjeru onda potraži sebi drugi posao koji je sa islamskog stanovištva dozvoljen i gdje možeš slobodno prakticirati svoju vjeru. Ukoliko ne možeš da nađeš takav posao onda ostani kući i pozabavi se porodicom.

Uzvišeni Allah kaže: ”Kada čovjeka snađe nevolja, on Nam se moli: ili ležeći, ili sjedeći, ili stojeći. A čim mu nevolju otklonima, on nastavlja, kao da Nam se nije ni obraćao molbom zbog nevolje koja ga je bila zadesila…” (Junus, 12.) Pa zar želiš Allahu da zahvališ što ti je olakšao tvoju nevolju tako što ćeš se vratiti starim stopama, kao da ništa se nije desilo, kao da nikakvu pouku nisi uzela!? Ima ljudi koji Allaha obožavaju površno i onoliko koliko im se ne remeti njihov dunjalučki cilj, usput prakticiraju vjeru, onoliko koliko stignu i kad stignu, pa zar bi i ti bila među takvima?

Znaj da to nisu Allahovi iskreni robovi već interesdžije, kad im treba nešto tad se sjete Allaha, kad im je teško sjete se da Allah daje olakšanje, kad ih svi napuste sjete se da ima Allah i onda čim se malo bolje osjete i zabave zaborave na Onoga koji sve pomno bilježi. Sačuvaj svoju vezu sa Allahom Uzvišenim a ostalo će se lahko nadomjestiti. Molim Allaha da te učvrsti. A Allah zna najbolje!
**********************************************

Pitanje:

Es-selamu alejkum postovani brate!

Imam kratko pitanje: odnedavno sam poceo raditi u jednoj firmi koja ima 3 smjene, pa tako da radim jednu sedmicu prvu, drugu sedmicu drugu smjenu, i trecu sedmicu trecu smjenu. Kad radim prvu smjenu trebam ici u 5 sati i tada klanjam sabah namaz, mada u vaktiji je sabah namaz pocinju u 6 i 10 minuta. Da li ja mogu prije vremena klanjati sabah namaz ili da naklanjam? A kad sam druga smjena dolazim kuci u 9 sati uvece i naklanjavam propustene namaze, pa ne znam kad da ih naklanjam, prije ili poslije jaciskog vitr-namaza. Jako bi vam bio zahvalan na odgovoru.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Uzvišeni Allah je rekao: ”Uistinu, namaz je propisan vjernicima da ga obavljaju u određeno vrijeme.” (En-Nisa’, 103.) Tako da se namaz ne može obaviti prije vremena niti je dozvoljeno da se odgađaju (osim kod spajanja). U tvom slučaju treba da vidiš sa svojim poslodavcem da ti odvoji desetak minuta za namaz i kaži da ćeš to nadoknaditi tako što ćeš ostati to vrijeme duže na poslu.

Ukoliko bi radio onako kako si spomenuo, ne bi dugo prošlo i ne bi mogao da izdržiš tim tempom, možda bi ti namaz bio samo forma, čisto onako da sam sebi kažeš da si otkljucao toliki broj rekata. Vjera ti je najpriječa, a ne dunja. Ako ti zabrane obavljanje namaza, onda u ime Allaha napusti posao i traži gdje možeš da obavljaš svoj namaz. Allah daje i opskrbljuje. Molim Allaha da ti olakša i da te učvrsti u vjeri! A Allah zna najbolje.

Na pitanja odgovorio prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta