Odgovori

Trajanje hajza (menstrualnog ciklusa)?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Poslije poroda mi se oduzilo trajanje hajza. Cekajuci da se pojavi bjeli iscjedak nekad traje i duze od 10 dana. Ja sam uzela granicu od 10 dana, ukoliko se do tada ne ocistim, onda dalje obojeni iscjedak racunam istihazom. Ipak, se kolebam, jesam li ispravno postupala? Vjerujem da ima jos sestara koje imaju ovakav problem. Da vas Uzviseni Allah nagradi svakim dobrom i na dunjaluku i ahiretu!

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Ženi nije dozvoljeno da prilikom menstrualnog ciklusa klanja, prilazi svome mužu… dok ne postane čista, pa čak i ta menstruacija trajala duže nego i obično, osim ako ne pređe 15 dana.

Znak po kojem se raspoznaje završetak mjesečnog ciklusa može biti jedan od slijedeća dva slučaja:

1. Izlazak bijelog iscjetka, kod nekih žena se ne pojavljuje ovaj iscjedak.

2. Prestanak krvarenja i potpuna suhoća mjesta, tako ako bi žena stavila komad čistog platna ili nečeg svrsishodno, uvidjeće da nema tragova krvi, niti žućkastih niti smeđkastih tragova na platnu.Ukoliko prestane krvarenje i postane mjesto suho postala si i čista i ne trebaš da čekaš bijeli iscjedak.

Imam Nevevi je rekao: ”Znak da je menstruacija prestala i da je žena postala čistom je kad krvarenje prestane, a i kad žućkasti i smeđkasti iscjetci prestanu također. Kad se to desi žena biva čistom bez obzira pojavio se bijeli iscjedak poslije toga ili ne.” (El Medžmu’ 2/562)

Ukoliko ti mjesečnica traje nekoliko dana i nakon toga prestane i mjesto postane suho, tad si postala čista i nemoraš čekati da se pojavi bijeli iscjedak, ali ako mjesto nije suho, već izlazi žučkast ili smeđkast iscjedak, onda ne treba žuriti, tad treba čekati bijeli iscjedak ili da prestane i postane mjesto suho. A Allah zna najbolje.

prof. Abdullah Mujic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta