Odgovori

Kakav je propis kada je u pitanju upućivanje dove?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Kakav je propis kada je u pitanju upućivanje dove?

Es Selamu alejkum

Želim vas samo pitati kakav je propis kada je u pitanju upućivanje dove (za ahiretske ali i ovosvjetske potrebe) Allahu azze ve dželle. Na koji način se to radi po vjerodostojnom sunnetu? Da li se to čini sa podignutim rukama, da li se može praktikovati poslije svakog namaza i da li se dova na sedždi može upućivati na bosanskom jeziku na farzovima ili samo nafilama kao sto je noćni namaz?

Neka vas Allah azze ve dželle nagradi!

Odgovor:

Ve alejkumu selam.

Vaše pitanje spada pod temu edebi prilikom upućivanja dove, tako da je to teško obraditi u jednom odgvoru, zato bi bilo poželjno da isčitate tu tematiku naročito zato što je vezana za vrlo važan ibadet u životu muslimana.
Dozvoljeno je muslimanu da upućuje dovu za ovodunjalučko i ahiretsko dobro:” A ima i onih koji govore: “Gospodaru naš, podaj nam dobro i na ovome i na onome svijetu, i sačuvaj nas patnje u ognju!” Njih čeka nagrada koju su zaslužili! – A Allah brzo sviđa račune.“( Bekare 201 – 201 ).

Poželjno je prilikom dove da osoba bude pod abdestom, lijepo obučena, okrenuta prema kibli, podignutih ruku i da upućuje dovu u vremenu u kojem se prima. Dovu će upućivati na arapskom jeziku, shodno kako je došla u Kur’ànu ili vjerodostojnom sunnetu. Počinjati će dovu i završavati za zahvalom Uzvišenom Allahu i salavatom i selamom na Njegova Poslanika, alejhi selam. Dova može uputiti u obliku koji nije došao u Kur`anu i sunnetu stim da ne sadrži u sebi stvari zabranjene islamom. Također ukoliko klanjač zna arapski jezik nije mu dozvoljeno da moli i drugim jezikom mimo njega, a ako nije u stanju da moli na arapskom jeziku, moliće svojim jezikom dok ne nauči arapski. Isto tako nema zapreke da se uputi dova van namaza na nekom jeziku mimo arapskog naročito ako je na taj način njegovo srce više prisutmo priliko upućivanja dove.Također se može povremeno upućivati dova poslije namaza stim da Poslanikova, alejhi selam, praksa nije bila da upućuje dovu iza svakog namaza ili farz namaza.

Allah najbolje zna
Mr.Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, možete je prijaviti tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter.

NA VRH

Prijava gramaticke greke

Slijedeci tekst ce biti poslat administratorima stranice: