Odgovori

Namaz žene bez čarapa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Dali zena moze da klanja bez carapa na nogama?

Odgovor:

We alejkumus-Selam!

Sto se tice namaza ili bilo kojeg drugog ibadeta treba da znamo da i musliman i muslimanka treba da sebe uljepsaju, kako tjelesno, tako i dusevno za njega, bez obzira dal to bilo ucenje Kur’ana, hadzdz, zikr i sl.. Ako zelimo da se ugledamo na na ispravne generacije prije nas, pogledajmo kako su oni razumjevali pojam “ibadet”. Imam Buharija r.a. nijedan hadis nije uvrstio u svoju zbirku, dok se ne bi okupao i klanjao dva rekata nafile i zamolio bi Allaha swt da mu da tufik da je doticni hadis ispravan. Tek kad bi u srcu osjetio cvrsto ubjedjenje po pitanju ispravnosti tog hadisa, onda bi ga biljezio u zbirku.

Bolje, potpunije i blize bogobojaznosti jeste da zena u ibadetima bilo koje vrste, a pogotovo u namazu, koji je stub nase vjere, bude u najljepsem izgledu i upotpuni ga najljepsom odjecom, koja podrazumijeva i pokrivanje nogu carapapma. Jer, ipak, inasn u namazu stoji pred Gospodarem svega sto postoji. Ako nas je sramota da odemo na posao ili sastanak sa direkterom u nedolicnoj odjeci i bez carapa, onda je Allah swt preci da Ga se stidimo.

U ljetnjem periodu, zene imaju olaksicu da obuku, u namazu , dovoljno dugu haljinu ili ogrtac , koji ce pokriti stopala , tako da kad ode na sedzdu nece se otkriti njeno tijelo. Ona osoba, koja zeli da ima potpuniji ibadet, ona ce oblaciti carape, a ona kojoj treba vremena da se privikne na to, kazemo da je njen namaz ispravan i bez carapa, ali, kako kazu uceni, sa manjom nagradom za svoj ibadet.A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta