Odgovori

Značenje ajeta …”On je Prvi i Posljednji…”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Značenje ajeta “… On je Prvi i Posljednji…”

Pitanje:

Esselamu alejkum,
možete li mi objasniti značenje ajeta ”On je Prvi i Posljednji”…….jer se zna da je Allah oduvijek i zauvijek?

Odgovor:

Alejkumusselam,

Rekao je Uzvišeni Allah u prevedenom značenju ajeta: “ On je Prvi i Posljednji, i Vidljivi i Nevidljivi; i On zna sve!“ ( Sure Hadid 3).
U trećem ajetu sure Hadid Uzvišeni Allah je opisan sa imenima Evel, Ahir, Zahir i Batin. Allahovo ime „Evel- Prvi“ znači da je On oduvijek i da nema početka i da nije stvoren i da je On postojao i da niko nije bio sa Njim ili prije Njega od Njegovih stvorenja. Rekao je Poslanik , sallahu alejhi ve sellem:“ Allah je bio ( postojao) i nije bio niko sa Njim…( Buhari ) i učio je Poslanik , sallahu alejhi ve sellem, prija spavanja :‘… Ti si Evel- Prvi i nema ništa prije tebe, Ti si Ahir-Zadnji i nema ništa poslije tebe, Ti si Zahir i nema ništa iznad tebe, Ti si Batin i nema ništa mimo tebe ( Tvoga znanja)…( Muslim).

A Allahovo ime „Ahir-Zadnji“ znači da je Allah vječan nema kraja niti će nestati i ostaje poslije Njegovih stvorenja kada oni svi nestanu. ‘ Sve što je na Zemlji prolazno je,ostaje samo Gospodar tvoj, Veličanstveni i Plemeniti „ ( Rahman 26-27).

A Allahovo ime „Zahir“ znači da je On iznad svih svojih stvorenja.
a „ Batin „ da je On nevidljiv i blizu svojim stvorenjima čak i od njih samih. “ Mi stvaramo čovjeka i znamo šta mu sve duša njegova haje, jer Mi smo njemu bliži od vratne žile kucavice. ( Kaf 16) ( Tefsir Taberi)

Allah najbolje zna

Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta