Odgovori

Da li dodirivanje polnog organa druge osobe kvari abdest?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Es Selamu alejkum

Zanima me ako žena dodirne polni organa svoga muža bez strasti ili želje za spolnim odnosom, da li joj je obaveza da abdesti ili da uzme gusul, ili pak ništa od ovoga ?
Neka vas Allah s.w.t. nagradi.

Odgovor:

Ve alejkumu selam.

Pomenuto pitanje da li dodir stidnog mjesta osobe same sebe ili dodir stidnog mjesta druge osobe kvari abdest je predmet razilaženja islamskih učenjaka. Stim, da je se nadati da je najbliže mišljenje da dodir stidnog mjesta bez strasti, svejedno da li dodirnuo svoje stidno mjesto ili stidno mjesto druge osobe, ne kvari abdest, jer na taj način dolazi do spajanja između kontradiktornih hadisa Talk ibn Alija u kojem je upitan Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, o čovjeku koji je dodirnuo svoje stidno mjesto u namazu da li se treba abdestiti , pa je rekao: ”Ne, to je dio tebe ( tj. ne kvati abdest ) ( Ahmed ) i hadisa Busre bint Safvan: ”Onaj koji dodirne svoje stidno mjesto neka se abdesti.” ( Ebu Davud )( Odgovor Šejh Ibn Usejmina)

Allah najbolje zna
Mr.Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta