Odgovori

Da li je nošenje kapice oponašanje židova?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Esselamu alejkum, jedno jednostavno, možda na prvu ruku i čudno pitanje: da li se prilikom nošenja ”bilkapice” vrhovi kose iznad čela moraju pokriti? Pitam iz razloga što već odavno nosim takve kapice, i nosim ih na naćin da mi se nekad vidi kosa iznad čela (kažem nekad, jer ni sve kapice koje imam nisu iste veličine, neke mi pokriju taj dio kose, dok druge ne). Nedavno sam dobio kritiku da takvim nošenjem nalikujem na židove. To me i prepalo i zbunilo jer sam vidio dosta druge braće, pa i velikih alima (npr. Shabir Ally) da nose kapice na način na koji ih nosim i ja. Znam da pitanje možda zvuči nezanimljivim, ali mene su te kritike koštale par ne prespavanih noći…Allah vam dao svako dobro za vaš trud.

Odgovor:

Ve alejkumu selam.

Ve alejku musalam. Muslimanu nije dozvoljeno da oponaša nevjernike u stvarima koje su njima svojstvene i od njihovi posebnosti. Rekao je Božiji poslanik, sallallahu alejhi vesellem: ” Ko oponaša jedan narod on mu i pripada.“ ( Bilježi Ebu Davud i hadis je sahih). Židovi su postali prepoznatljivi po svojim kapicama i muslimanu nije dozvoljeno da nosi iste takve kapice osim ako se razlikuju od toga, onda je dozvoljeno i ne ulazi u zabranjeno oponašanje i ličenje.

Allah najbolje zna
Mr.Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta