Odgovori

Da li je tačno da požudan pogled kvari post?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Esselamu alejkum! Da li je tačno da požudan pogled kvari post? Ovo sam čuo u jednoj džamiji.

ODGOVOR:  Ve alejkumu selam. Uzvišeni Allah je naredio muslimanima i muslimankama da čuvaju svoj vid i da obaraju svoje poglede od onoga što im je On zabranio da gledaju: „ Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; to im je bolje, jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade. A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim“( Nur 30 ). Stim da određeni grijesi mogu biti veći ako se čine na određenim svetim mjestima i vremenima kao što je to ramazan.

Požudan pogled prema ženi strankinji nije dozvoljen u ramazanu i van njega, s tim da ne kvari post u smislu spadanje obaveze posta i obaveznosti njegovog napaštanja, ali je za bojati da će mu nagrada posta biti umanjena. Suprugu je dozvoljeno da gleda svoju suprugu požudnim pogledom ali će ga ostaviti u ramazanu kako se ne bi dogodilo ono što će pokvariti post, kao što je spolni akt. Allah najbolje zna!

Mr.Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta