Odgovori o sihru

Osjećam nečiju prisutnost

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Od ranog djetinjstva osecam nesto pored sebe. Cujem kako dise i bukvalno osecam neciju prisutnost. Imala sam priliku da vidim to sto cujem, ne izgleda strasno (nebo plavo boje, lice lici na insana, a telo ne). U pocetku me je bilo mnogo strah, nisam spavala sama u sobi uvek je morao neko da me cuva da nisam nikad sama, ali ono mi nije radilo nista samo sam ga osecala,onda smo jedne veceri moji roditelji i ja klanjalji i molili Allaha dz.s da nam kaze sta je to, te noci smo sve troje sanjali indetican san, kao da je to nesto sto je Allah posalo da me cuva (ipak ne znam tacno sta je to, predpostavljam da je dzin musliman).

Imalo je i ima dosta situacija kad mi preti neka opasnost, onda osetim to kako jace dise, ustvari misli mi se onda okrenu samo prema tom sto cujem da dise i vidim neku maglu. Ja ne znam sad sta da radim, osecam da su tu, mozda sam ih nekako povredila, Allah dz.s najbolje zna. Sta mi predlazete Vi da uradim?

Pitanje je malo skraceno zbog zelje sestre koja je poslala ovo pitanje.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Slava i zahvala pripadaju samo Allahu swt. Hvala Allahu swt na vašem ustrajavanju u približavanju Njegovom zadovoljstvu. Džinnima je, za razliku od ljudi, dat duži vremenski period za boravak na ovome svijetu. Kao i ljudi, i džinni to vrijeme mogu iskoristiti za činjenje dobra ili se suprotstavljati Allahovim swt zakonima. A stvoreni su samo da bi se Allahu swt pokoravali: “Džinne i ljude sam stvorio samo zato da Meni u ibadetu budu.” (Ez-Zarijat, 56)

San koji ste usnili ne mogu tumačiti. Ono što se dešava oko vas pokušat ću vam približiti koliko god je to moguće. Mislim da ste upravu kad kažete da je to što osjetite i što ste imali priliku vidjeti – džinn. Ali, pogrešno mislite da je to džinn koga je Allah swt poslao da vas čuva. To nije funkcija džinna na ovom svijetu, a koju već iz ajeta koji sam naveo možete razumjeti. Allah swt čovjeku koji traži zaštitu može poslati meleka, ali ni tada čovjek neće vidjeti tog meleka.

Allah swt kaže: “A da ga melekom učinimo opet bismo ga kao čovjeka stvorili i opet bismo im učinili nejasnim ono što im nije jasno.” (El-En`am, 9) Ed-Dahhak prenosi od Ibn-`Abbasa: “A da im je melek došao, došao bi im u obliku čovjeka, jer oni nisu u stanju gledati u meleke zbog njihovog nura.” (Tefsir Ibn Kesir). Također, imam Ahmed bilježi od Abdullah ibn Abbasa predaju u kojoj je Poslanik saws tražio od Džibrila da mu se pokaže u svom pravom, originalnom liku. Nakon što mu je Džibril rekao da za to moli Allaha swt, i nakon što je Poslanik saws to učinio, pojavila se ogromna figura dolazeći mu sa istoka i nastavljajući da raste i da se širi. Kad je Poslanik saws vidio Džibrila u njegovom stvarnom obličju, pao je izgubivši svijest…

Ovo se desilo Poslaniku saws nakon što je vidio meleka u stvarnom liku, a znamo da je Poslanik saws bio najbolji od ljudi, kao i da je bio fizički i duhovno jači od drugih.

Iz vašeg maila vidi se da se trudite jačati vašu vjeru i da ste stalno u vezi sa Allahom swt. Nemojte da vam baš to bude nedostatak u vjeri, nemojte se zavarati i pomisliti da Allah na takav način šalje svoju milost, a pogotovo ne preko džinna – čak i kad su muslimani. Kad bih ja bio na vašem mjestu bio bih jako oprezan jer džinn u svom djelovanju najčešće ima skrivenih namjera, a koje su rijetko kad dobre. Čak i da jesu, džinni su, poput ljudi, skloni griješenju i svoje namjere može iz bilo kojeg razloga promijeniti.

Poznati su i slučajevi da se džinni zaljube u neku osobu i nikad se ne odvajaju od nje dok ime se ne objasni da je to što rade pogrešno ili dok ih se ne otjera, ako ne postoji drugi način. Život, zdravlje i čast muslimana su svetinja. Džinn, bez dozvole čovjeka, ne smije da boravi uz njega i pruža mu zaštitu, a sam čovjek takvu zaštitu od džinna ne smije tražiti. Znači, to što vam se dešava u svakom slučaju je pogrešno – sa strane džinna. Ovdje ću spomenuti samo mogući rizik nemogućnosti sklapanja braka ili problema u braku kad druga strana shavti da imate stalnog `pratioca` s one strane… Sve te `pozitivne` stvari koje ste doživjeli mogu da vode nečemu opasnom, zato – oprez!

Lik koji ste vidjeli nije ni lik džinna niti lik meleka. Ali džinni mogu da uzimaju određene forme kako bi se na skrivene, mudre ili prefrgane načine približili osobi koja je predmet njihovog interesovanja. Poznato je da se i dobrim prethodnicima šejtan prikazivao u nevjerovatnim, prelijepim formama tvrdeći da je Bog, i mijenjajući šejrijat (haram i halal) `zbog vjerovanja tih učenjaka`. Elhamdulillah, oni su prepoznavali šejtanove spletke. Šerijat je do Sudnjeg dana i ni zbog čega, niti zbog nečije vjere niti zbog nevjere neće biti promijenjen.

Drugi dio vašeg pitanja odnosi se na stan u koji ste došli. Ako je bio u takvom stanju, svakako da su ga posjećivali ili u njemu boravili džinni. Time što ste ga očistili i obogatili Kur`anom i ibadetom oni su vjerovatno napustili to mjesto. Iako nekada, ako su muslimani, ostanu u kući bez da smetaju stanovnike kuće. To što vidite i osjetite vjerovatno nije dio onoga što ste zatekli u kući/stanu nego je dio onoga što ste `donijeli` sa sobom. Sve što ste spomenuli da osjetite u snu ili na javi (kretanje, `svjetlost`…) može se shvatiti kroz unaprijed kazano.

Nastavite raditi ibadete koje ste spomenuli i to će inšaAllah umanjiti djelovanje džinna, a koliko god ste u mogućnosti ustajte u zadnjoj trećini noći i dovite Allahu swt da od vas otkloni `to nešto`, zašto ja smatram da je džinn i da vam Allah pruži zaštitu kakvu pruža svojim dobrim robovima.

Ako vam ne bude teško i ako budete zainteresovani, javite se redakciji pa ćemo napraviti određeni program kojim ćete neutralisati ta djelovanja. Neka vam Allah pomogne da ustrajete u vašoj borbi.

Odgovorio Almin Omerasevic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta